ßßß Cookit - przepis na PULPETY INDYCZE W SOSIE WARZYWNYM

PULPETY INDYCZE W SOSIE WARZYWNYM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja obiadowa i bardzo dietetyczna. Jak dobrze wiecie jestem matką karmiącą, więc moja dieta musi być bardzo okrojona. W dodatku okazało się ze Adunia ma skazę białkową, dlatego musiałam odstawić produkty z mleka krowiego. Jem głównie chude, gotowane mięso. Efekty diety już widać, schudłam 8 kilo. Podam Wam więc przepis dietetyczny, smaczny i zdrowy. Wspomnę tylko, że takie pulpeciki robi się bardzo szybko. A gdy podamy je z makaronem Czanieckim, koniecznie razowym (pomaga przy zaparciach, szczególnie kobietom w ciąży i karmiącym), zaoszczędzimy jeszcze czas na obieraniu ziemniaków :). Heh u mnie tego czasu wciąż mało, więc sami rozumiecie.
SKŁADNIKI
0,50 kg mięsa mielonego indyczego;
2 łyżki kaszy manny;
1 jajko;
sól i pieprz do smaku;
2 marchewki;
1 pietruszka;
kawałek selera;
kawałek pora;
ziele angielskie;
listek laurowy;
2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu;
WYKONANIE
Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wodą, dodajemy listka laurowego i ziele angielskie. Zagotowujemy. Z mięsa, kaszy manny, jajka, soli i pieprzu robimy kuleczki. Wielkość zależy od nas. Wrzucamy do gotujących się warzyw. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu sos zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie wody. Ot cała trudność :). Smacznego!
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2014/04/pulpety-indycze-w-sosie-warzywnym.html