Wykonanie
Dzisiaj propozycja obiadowa i bardzo dietetyczna. Jak dobrze wiecie jestem
matką karmiącą, więc moja dieta musi być bardzo okrojona. W dodatku okazało się ze Adunia ma skazę
białkową, dlatego musiałam odstawić produkty z
mleka krowiego. Jem głównie chude, gotowane
mięso. Efekty diety już widać, schudłam 8 kilo. Podam Wam więc przepis dietetyczny, smaczny i zdrowy. Wspomnę tylko, że takie pulpeciki robi się bardzo szybko. A gdy podamy je z
makaronem Czanieckim, koniecznie
razowym (pomaga przy zaparciach, szczególnie kobietom w ciąży i karmiącym), zaoszczędzimy jeszcze czas na obieraniu
ziemniaków :). Heh u mnie tego czasu wciąż mało, więc sami rozumiecie.
SKŁADNIKI0,50 kg
mięsa mielonego indyczego;2 łyżki
kaszy manny;1
jajko;
sól i
pieprz do smaku;2
marchewki;1
pietruszka;kawałek
selera;kawałek
pora;
ziele angielskie;
listek laurowy;2 łyżki
mąki do zagęszczenia sosu;WYKONANIEWarzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy
wodą, dodajemy
listka laurowego i
ziele angielskie. Zagotowujemy. Z
mięsa,
kaszy manny,
jajka,
soli i
pieprzu robimy kuleczki. Wielkość zależy od nas. Wrzucamy do gotujących się warzyw. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu sos zagęszczamy
mąką rozrobioną w odrobinie
wody. Ot cała trudność :). Smacznego!