ßßß



16 - 18 sztuk makaronu duże muszlefarsz szpinakowy:250 gramów zmielonego sera śmietankowego lub tłustego400 gramów mrożonego szpinaku2 - 4 ząbki czosnku1 jajosól, pieprz (sporo pieprzu)sos pomidorowo - paprykowy2 strąki papryki czerwonej2 średnie cebule1 puszka pomidorów w zalewie własnej, w kawałkach ( około 400 gramów)sól, pieprzdodatkowo:około 50 gramów drobno startego parmezanuPaprykę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię wraz z posiekaną cebulą, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia cebuli, następnie wlać pomidory z puszki, dusić bez przykrycia do zredukowania soku, na koniec lekko posolić.
Szpinak rozmrozić, podlać około 2 - 3 łyżkami oleju, dusić do zredukowania soku, dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Ostudzić. Następnie do szpinaku dodać twaróg, zmiażdżony czosnek, porządnie wymieszać, wbić jajo, połączyć, ewentualnie doprawić.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, schłodzić. Rozłożyć na sporej powierzchni by się nie posklejały.
Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 25x35 cm) wysmarować olejem, na spód wyłożyć sos pomidorowo - paprykowy, wyrównać powierzchnię.
Muszle faszerować farszem, układać na sosie.
Na koniec oprószyć parmezanem.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 minut, do rozpuszczenia sera (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Smacznego ! :)