ßßß Cookit - przepis na Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Shakshuka jest to bardzo popularne śniadanie jedzone w Izraelu i północnej Afryce. Najpierw przygotowuje się sos robiony ze świeżych pomidorów (w okresie jesieni/ zimy najlepiej z puszki), a następnie wbija się jaja. Wariacji na jej temat jest mnóstwo i można zaszaleć w kuchni dodając szpinak, warzywa czy różnego rodzaju sery.
To śniadanie na pewno postawi Was na nogi. W szczególności osoby, które są po ciężkiej nocy lub imprezie. ;)
A więc...
Do dzieła!
Składniki na 2/3 porcje:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka
puszka pomidorów
3 jaja
kumin
papryka ostra
sól
pieprz
szczypiorek świeży
Przygotowanie:
Podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek i paprykę (można również dodać kiełbasę lub inne mięso).
Zalewamy puszką pomidorów z puszki i dusimy około 10/15 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, ostrą papryką, kuminem.
Zagarniamy sos, żeby utworzyła się dziura i wbijamy jajko i tak postępujemy z następnymi.
Zostawiamy na chwilę, aby jajka się ścięły. Już nie mieszamy nic na patelni.
Posypujemy bazylią lub szczypiorkiem - w wersji bardziej kalorycznej można posypać startym serem. Najlepiej smakuje ze świeżą bułką lub bagietką. Obłęd!
Smacznego!
Czekacie na więcej przepisów śniadaniowych? A może chcielibyście wybrać się z nami w podróż śniadaniową dookoła świata?
Czekamy na Wasze komentarze, co o naszym pomyśle myślicie.
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2016/01/shakshuka-czyli-jajka-w-sosie.html