ßßß


gnocci:0,5 kg twarogu półtłustego2 jaja1 szklanka mąki + do podsypania ( około 2 - 3 łyżki)3 łyżki drobno startego żółtego sera (optymalnie parmezanu)3 szczypty soli3 szczypty czarnego pieprzusos:około 3 garści świeżego szpinaku baby2 szklanki mleka3 łyżki masła2 płaskie łyżki mąki pszennej3 - 4 łyżki żółtego sera (drobno startego, znów najlepszy będzie parmezan)3 ząbki czosnkuszczypta soli (uważajcie, ser jest słony)2 szczypty czarnego pieprzuszczypta gałki muszkatałowejdodatkowo:2 łyżki drobno startego parmezanu do posypaniaSzpinak myjemy, pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze części, krótko (około 4 minut) podsmażamy na maśle, odstawiamy w miseczce do ostudzenia.
W rondlu rozpuszczamy masło, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, intensywnie mieszamy by nie powstały grudki, smażymy około 2 minut, zalewamy zimnym mlekiem, podgrzewamy mieszając do zgęstnienia, wsypujemy ser, mieszamy ponownie do rozpuszczenia tego ostatniego. Na końcu doprawiamy i wrzucamy szpinak, mieszamy i po chwili wyłączamy gaz.UWAGA: Można oczywiście dodać najzwyklejszą np goudę (ja tak zrobiłam), ale parmezan będzie bardziej wyczuwalny w sosie, to zdecydowanie smaczniejsza opcja.
Twaróg przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do niego starty ser, jaja, mąkę, przyprawy, zagniatamy lekko lepkie ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk, można podsypać mąką, ale tak do około 3 płaskich łyżek, nie więcej.
Na podsypanym mąką pszenną blacie formujemy z niego dwa wałki, odcinamy z nich około 3 cm paseczki (jak kopytka), lekko je zaokrąglamy na końcach i delikatnie spłaszczamy widelcem.
Gnocchi wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy około 3 minut od wypłynięcia, odcedzamy.Na talerzach polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem.