Wykonanie
Nazwa pochodzi od opowiadania, które wymyśliłam dla mojego syna jak był malutki, główną bohaterką była panna
Kasia, która do roboty się nie paliła, ale lubiła warzywa (było to opowiadanie z morałem), itd.. :)Surówka jest pyszna, spróbujcie :) Podałam ją z kotletami z
kurczaka w
cebulowo - czosnkowej panierce.
1 mała
kapusta pekińska1 mały
por1 średnie
jabłko2 średnie
kiszone ogórki3/4 łyżeczki zmielonego
kminku (mieliłam w młynku do
kawy)0,5 szklanki
jogurtu naturalnego + 1 płaska łyżka
majonezu (opcjonalnie
majonez)1 mała
cebulasól,
pieprz czarny, ewentualnie
cukier do smakusok z 1/4
cytrynyPora pokroić na półplasterki (można przelać go wrzątkiem).Liście
kapusty umyć, odciąć zgrubiałe części, poszatkować cienko.
Cebulę posiekać drobniutko.
Jabłko i
ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Warzywa i
jabłko wymieszać, skropić
sokiem z cytryny, dodać
jogurt, przyprawić i wymieszać ponownie.