ßßß Cookit - przepis na Leniwa Ludwika

Leniwa Ludwika

nazwa

Wykonanie

Przepis na smaczną surówkę pochodzi również z książki Kuchnia polska.
1 mała główka kapusty pekińskiej
1 cebula
1 kwaskowate jabłko
1 por [ tylko jasna część]
1 kiszony ogórek
0,5 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kminku lub szczypta mielonego kminku
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
Kapustę oczyścić i drobniutko poszatkować. Cebulę pokroić w niewielką kostkę.Por pokroić w cienkie talarki , a ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki lub kostkę [ ja potarkowałam na tarce o grubych oczkach].Wszystko wymieszać.Śmietanę lub jogurt [ u mnie pół na pół] zmiksować z kminkiem i wymieszać z jarzynkami.Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/leniwa-ludwika.html