Wykonanie
Nie wyobrażam sobie obiadu bez zielonego, surowego i chrupkiego dodatku ( wiosną robię wyjątek dla
młodej duszonej
kapustki). I wcale nie myślcie, że jestm fanatyczką super zdrowej żywności ( nad
golonką też się rozpływam ).Zazwyczaj nie robię skomplikowanych surówek, ma być szybko, smacznie i zdrowo. Skoro więc tak często goszczą u mnie na
stole postanowiłam poświęcić im chwile czasu na blogu.
Jako pierwszą proponuję Wam zieloną jesieną suróweczkę. Nie ma w niej skomplikowanych składników, świetnie komponuje się z każdym
mięsem.Proporcja na dwie osoby:- mała
kapusta pekińska- pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka )- 2
ogórki kiszonesos:- 1 łyżka
majonezu + 1 łyżka
jogurtu naturalnego- 2 łyżki soku z
kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione
ogórki na wagę - 1 łyżka
soku z cytryny )- 1 łyżka płaska
cukru- 0,5 łyżeczki
soliKapustę posztakować,
szczypiorek posiekać,
ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (
jabłkowych ).Składniki sosu wymieszać z warzywami. Odstawić na chwilę do przeniknięcia się smaków.Do jej wykonania wyorzystałam
szczypiorek. Późną jesienią, kiedy będzie utrudniony do niego dostęp polecam skroić 1/5 średniej
cebuli w drobną kosteczkę. Chodzi o uzyskanie delikatnego,
cebulowego posmaku i nadanie surówce odrobine ostrości.