ßßß Cookit - przepis na "okularki" francuskie z parówkami

"okularki" francuskie z parówkami

nazwa

Wykonanie

Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Możemy ją podać z dowolnym dipem lub ketchupem czy majonezem. Jeśli użyjemy cienkich kiełbasek zamiast parówek myślę, że efekt będzie lepszy, bo nam się "nie pomarszczą" podczas pieczenia.
1 płat gotowego ciasta francuskiego
2 garście drobno startego sera żółtego
1 rozkłócone jajo
ostra papryka, sól, ulubione zioła
3 - 4 parówki cienkie
Ciasto rozwijamy, smarujemy je jajem, oprószamy przyprawami, posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach, ser lekko "przyklepujemy". Na końcach ciasta umieszczamy parówki.
Parówki zawijamy w ciasto tworząc dwa ruloniki.
Roladki tniemy ostrym nożem na plasterki o grubości około 2 - 3 cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4 cm.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/okularki-francuskie-z-parowkami.html