Wykonanie
Przypomniałam sobie o istnieniu
ciasta francuskiego, tak dawno nic z nim nie piekłam ... Ale - nie polecam robić go o tej
porze roku w nagrzanej kuchni, bo francuskie lubi chłód, a zabawa z miękkim
masłem może nie skończyć się najlepiej. Odpocznijmy chwilę od pieczenia - i wypróbujmy dla odmiany kupne ciasto;-).'Paluszki' są doskonałą przekąską i dla dorosłych i dla dzieci. Mocno
serowe, delikatnie chrupiące od listkującego się ciasta, idealne do
piwa ;). Często widzę je w lokalnych supermarketach i wśród Anglików cieszą się dużym powodzeniem. Cała praca przy ich wykonywaniu to zaledwie chwila, a pieką się równie szybko, więc polecam!Składniki na około 23 paluszki (każdy o szerokości 2 , 5 - 3 cm po upieczeniu, czyli 'paluszki' w dużym cudzysłowiu ;):2 gotowe arkusze
ciasta francuskiego (każdy arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
starty ser żółty, najlepiej
Cheddar, dowolna ilość (ja zużyłam około 23 dag)
papryka do smaku
sól do smaku (niekoniecznie, ja nie dodaję, bo dla mnie
ciasto francuskie jest już wystarczajaco słone)1 roztrzepane
jajko - do posmarowaniaNa oprószonym blacie położyć jeden arkusz
ciasta francuskiego, posmarować
jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę
sera żółtego, do smaku doprawić
papryką.
Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować
jajkiem, na górę zetrzeć
ser, i doprawić
papryką.
Ser lekko przycisnąć do ciasta.Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1 , 5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub - na wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 - 15 minut.Smacznego :)Uwaga: bardzo sycące!