Wykonanie
Dzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z
francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika.Inspiracją był przepis z przepysznego bloga I am a food blog
składniki1 płat gotowego
ciasta francuskiego,1
jajko, lekko roztrzepaneok 40 - 50 g
startego sera np
Cheddar (lub więcej )1
papryczka jalapeno, pokrojona w bardzo cienkie plasterki6 plastrów
boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości)świeżo zmielony
pieprz do smakuprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia .Rozwinąć ciasto na blacie - .posmarować roztrzepanym
jajkiem. Posypać
serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać
pieprzem. Ostrożnie złożyć ciasto na pół ( wzdłuż dłuższego
boku ) i delikatnie docisnąć. Pokroić na 12 równej szerokości kawałków - równolegle do krótszego
boku. Jeżeli nasze ciasto było okrągłe ( moje takie było) składamy je na pół a następnie kroimy na 12 jednakowych trójkątów - jak tort . Plastry
boczku przekroić wzdłuż na pół. Na każdym kawałku ciasta położyć plaster
boczku i delikatnie razem skręcić. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut, do czasu aż ciasto będzie miało złoty kolor a
boczek będzie ładnie przypieczony. Po upieczeniu lekko przestudzić. Podawać z dowolnym dipem . Smacznego!