ßßß Cookit - przepis na C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami

C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami

nazwa

Wykonanie

O zamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser.
Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam nieco inną wersję smakową, którą grupa testująca oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant.
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
80 g seka fromage z pieprzem
10 dkg sera salami
10 dkg sera cheddar
10 dkg sera parmezan
kilka oliwek czarnych
kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami
1 jajko
Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół. Na połowie rozsmarować fromage wysypać starte sery, na nie krążki oliwek.
Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków:
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans.
Można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone. Serwować z białym winem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/04/c-francuskie-paluchy-z-serem-i-oliwkami.html