Wykonanie
O zamiłowaniu do
ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser.Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam nieco inną wersję
smakową, którą grupa testująca oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant.
Składniki:1 op.
ciasta francuskiego80 g
seka fromage z
pieprzem10 dkg
sera salami10 dkg
sera cheddar10 dkg
sera parmezankilka
oliwek czarnychkilka
oliwek zielonych nadziewanych papryczkami1
jajkoSery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone
ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół. Na połowie rozsmarować fromage wysypać
starte sery, na nie krążki
oliwek.
Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów. Posmarować je roztrzepanym
jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków:
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans.Można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone. Serwować z
białym winem.