ßßß Cookit - przepis na francuskie paluchy z solą i mozzarellą

francuskie paluchy z solą i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Ha! Takie niby beleee co, a chyba dobre...CHYBA, bo lepiej nie przechwalać za bardzo, z gustami bywa różnie;p Fajny imprezowy myk, uważam. Na solo i z dipem, pastą, co kto lubi.
Z olśnieniem przyszła Ania Starmach...gdzieś tam od niechcenia oglądałam tv, a że kuchenne sprawy interesują mnie wybitnie zawiesiłam oko na nieco dłużej...i bach! Akurat robiła takie paluchy, wprawdzie do zupy szpinakowej, ale cóż mi to? Polecam gorąco. Podałam do nich pastę z pomidorów suszonych z oliwkami i pesto z rukoli...Aaaaa, co do sera, dałam mozzarellę, bo akurat parmezan mi się skończył, może byłoby lepiej?:)
Błyskawiczne w przygotowaniu, także kolejny plus, ktoś chętny?:)
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: 4 zł (ciasto)
Składniki:
rulon ciasta francuskiego - do wytrawnych wypieków
sól różowa do oprószenia
garść startego sera
Ciasto francuskie rozwijam, posypuję je serem i solą. Rozwałkowuję, ale nie za mocno, chodzi o to, by sól z serem wlepiły się w ciasto.
Nożem wycinam cienkie paski, grubość dowolna, ja zrobiłam cieńsze.
Otrzymane paski lekko skręcam, układam na blasze wyłożonej papierem.
Piekę w 180 st z termoobiegiem do chwili aż złapią kolor, około 15 minut, zależy jaki macie piekarnik.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/01/francuskie-paluchy-z-sola-i-mozzarella.html