ßßß
1,5 kg kiszonej kapusty (może być z marchewką)0,5 kg wołowiny (zwykle daję gulaszową)0,6 kg wieprzowiny (daję chudą łopatkę)30 dag kiełbasy30 dag boczku wędzonego2 duże cebule6 kawałków grzybków suszonych ( daję podgrzybki lub borowiki)6 suszonych śliwek lub 2 kopiaste łyżki powidła2 liście laurowe1/4 łyżeczki kminku5 ziarenek ziela angielskiego8 ziarenek pieprzu czarnego, jeśli macie jałowiec, dajcie 4 sztukiczarny mielony pieprz, ostra i słodka papryka wg upodobań3 łyżki koncentratu pomidorowegosól4 ząbki czosnku (po 2 do każdego rodzaju mięsa)Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, odciskamy, kroimy drobno, wkładamy do dużego garnka, dodajmy liście laurowe, kminek, ziele, jałowiec, przepłukane grzybki, zalewamy wodą tak, by leciutko przykryła kapustę, gotujemy do miękkości ( u mnie tym razem trwało to około 60 minut), wyłączamy gaz, odstawiamy na 24 godziny (dałam na balkon).Następnego dnia wołowinkę i wieprzowinę kroimy na kawałki, gotujemy osobno w wodzie z solą, pieprzem, czosnkiem do miękkości.Kapustę podlać niewielką ilością wody, zagotować, przełożyć do niej mięsko, wrzucić śliwki (lub dodać powidła), gotować około 15 minut często mieszając.Boczek pokroić w paseczki, zrumienić na patelni (jeśli jest chudy, można dolać odrobinkę oleju), boczek przełożyć do garnka z bigosem, na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę wraz z cebulą, przełożyć do bigosu, zagotować, wymieszać delikatnie, dodać koncentrat, doprawić.