ßßß
20dag wędzonego boczku1kg dziczyzny (ja użyłam mięsa z dzika)2 cebule3 ząbki czosnku50g suszonych grzybów3 średnie marchewki3 łyżki koncentratu pomidorowego100g wędzonych śliwek300g ziemniaków2 szklanki czerwonego wina2 łyżki octu balsamicznego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegosól, pieprz, pieprz ziołowyjałowiecrozmarynpapryka słodkaBoczek pokroić w kostkę, zrumienić w kociołku. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić, aż składniki zaczną pachnieć*. Następnie dodać mięso pokrojone na niewielkie kawałki (ok 2x3cm), wymieszać z zawartością kociołka, obsmażyć równomiernie i zalać winem, dodać przyprawy i dusić co pewien czas mieszając. Gdy poczujemy, iż mięso staje się miękkie dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym.Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku.

Smacznego!* nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia w danym momencie.