ßßß Cookit - przepis na zapiekanka bolognese pod beszamelem

zapiekanka bolognese pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Danie to robię zawsze wtedy, kiedy moje chłopy zrzędzą, że zjedliby lasagne, a mnie się nie chce jej robić, w ten oto błyskawiczny sposób wilki są syte, a i owca jest cała :))
0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża lub dwie małe cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa do potraw włoskich
250 gram makaronu ( u mnie świderki)
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
około 150 gram startego na dużych oczkach sera żółtego
Mięsko podsmażamy razem z posiekaną cebulką i pokrojonym na talarki czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, zalewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy koncentrat, przyprawę do potraw włoskich (mieszanka z Kamisu) i dusimy na średnim ogniu dopóki sos się nie zredukuje, zestawiamy z ognia.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wsypujemy na dno makaron, lekko dociskamy, następnie makaron polewamy 4 łyżkami sosu beszamelowego.
Następnie wykładamy mięso i wyrównujemy powierzchnię.
Potem całość polewamy resztą sosu.
Na górę ścieramy ser żółty na dużych oczkach.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 25 minut do roztopienia sera.
Pałaszujemy z apetytem :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/zapiekanka-bolognese-pod-beszamelem.html