Wykonanie
Danie to robię zawsze wtedy, kiedy moje chłopy zrzędzą, że zjedliby lasagne, a mnie się nie chce jej robić, w ten oto błyskawiczny sposób
wilki są syte, a i owca jest cała :))
0,5 kg zmielonej
łopatki wieprzowej3 kopiaste łyżki
koncentratu pomidorowego1 duża lub dwie małe
cebule3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
przyprawa do potraw włoskich250 gram
makaronu ( u mnie świderki)
sos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej2 szklanki
mlekaokoło 150 gram startego na dużych oczkach
sera żółtegoMięsko podsmażamy razem z posiekaną
cebulką i pokrojonym na talarki
czosnkiem, dodajemy
sól,
pieprz, zalewamy 1/3 szklanki
wody, dodajemy koncentrat,
przyprawę do potraw włoskich (mieszanka z Kamisu) i dusimy na średnim ogniu dopóki sos się nie zredukuje, zestawiamy z ognia.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy
mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy
mleko i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem lub
olejem, wsypujemy na dno
makaron, lekko dociskamy, następnie
makaron polewamy 4 łyżkami
sosu beszamelowego.
Następnie wykładamy
mięso i wyrównujemy powierzchnię.
Potem całość polewamy resztą sosu.
Na górę ścieramy
ser żółty na dużych oczkach.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 25 minut do roztopienia
sera.
Pałaszujemy z apetytem :)