ßßß
0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego1 duża lub dwie małe cebule3 ząbki czosnkusól, pieprz, przyprawa do potraw włoskich250 gram makaronu ( u mnie świderki)sos beszamelowy:2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2 szklanki mlekaokoło 150 gram startego na dużych oczkach sera żółtegoMięsko podsmażamy razem z posiekaną cebulką i pokrojonym na talarki czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, zalewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy koncentrat, przyprawę do potraw włoskich (mieszanka z Kamisu) i dusimy na średnim ogniu dopóki sos się nie zredukuje, zestawiamy z ognia.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wsypujemy na dno makaron, lekko dociskamy, następnie makaron polewamy 4 łyżkami sosu beszamelowego.
Następnie wykładamy mięso i wyrównujemy powierzchnię.
Potem całość polewamy resztą sosu.
Na górę ścieramy ser żółty na dużych oczkach.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 25 minut do roztopienia sera.
Pałaszujemy z apetytem :)