Wykonanie
Kolejna propozycja lasagne w wersji wegetariańskiej.lasagne z
grzybami tutajskładniki:opakowanie płatów Lasagnedwa opakowania
szpinaku po 400 g
cebula,
czosnekser żółty2 szklanki
mleka3 łyżki
mąki3 łyżki
masłapieprz,
sólprzyprawysposób przygotowania:Na patelni smażymy pokrojoną drobno
cebulę i
czosnek. Dodajemy
szpinak i
przyprawy. Czekamy, aż odparuje
woda, mieszając. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy surowe płaty
makaronu.Przygotowujemy
sos beszamelowy. Do rondelka wkładamy
masło. Wsypujemy
mąkę, mieszamy i robimy zasmażkę. Wlewamy 1/3
mleka, cały czas mieszając. Gdy składniki się połącza, dodajemy resztę
mleka,
sól i
pieprz.Na wyłożone w naczyniu płaty
makaronu wylewamy pewną część
sosu beszamelowego, tak aby cały
makaron był nim przykryty. Następnie wykładamy
szpinak, później płaty lasagne,
sos beszamelowy itd. Ostatnia warstwa powinna składać się z
sosu beszamelowego na
makaronie, posypana startym
żółtym serem.Ważne jest aby
sos beszamelowy przykrywał dokładnie płaty
makaronu, inaczej potrawa się nam spali, będzie twarda i niesmaczna.