Wykonanie
Realizuję jedno z postanowień, żeby częściej jeść
ryby. Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy, bowiem sos dla dorady też jest
rybny. Dorada to
ryba śródziemnomorska, idealne do niej będą produkty z tego rejonu. Dlatego też w przepisie pojawiają się
sardynki,
oliwki i
kapary. Dodatkowo zrobiłam
wywar ze szkieletu i łbów, będzie z tego pyszna zupa. Lubię kiedy jeden przepis, a dokładniej składniki w nim wykorzystane, pociągają za sobą kolejny. Nie lubię marnować jedzenia, staram się nic nie wyrzucać.
Składniki (dla 4 osób):4 filety z dorady (w
sumie ok 800 g)sok z 1
cytryny6 łyżek
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku (posiekane)1 łyżka
kaparów4 filety z
sardeli (ja dałam puszeczkę
sardynek w oleju)200 ml
białego wina300 g
pomidorków koktajlowych (pokrojone na pół)
sól,
pieprz150 g
oliwek czarnych (dałam mniej)garść zielonej
pietruszkioreganoFilety z dorady układamy na talerz i spryskujemy
sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas, niech się zamarynują. Na patelni rozg rzewamy połowę
oliwy, dodajemy
czosnek,
kapary oraz
sardynki . Podsmażamy aż się
sardynki rozpadną ;) Dolewamy pół szklanki
wina, pozwalamy mu odparowa ć. Doprawiamy wsz ystko
solą i
pieprzem, d odajemy
pomidorki i
oliwk i i smażymy jeszcze 10-15 minut . Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Doradę wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy
pietruszk ą, doprawiamy
solą i
pieprzem. D olewamy reszt ę
wina, przykrywamy wszystko s ardynkow ym sosem i posypujemy
oregano. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieka rnika. Pieczemy ok. 20 minut, w połow ie czasu zdej mujemy folię z naczynia . Podajemy z
pieczyw em.Smacznego.