Wykonanie
Dodatek filecików
sardeli /acciugha, anchois/ / i
kaparów podkreśla smak i charakter potrawy, nadaje jej mocnego akcentu kuchni sródziemnorskiej .Sos można przygotować z czarnych lub zielonych
oliwek ,a
makaron spaghetti może być tradycyjny.Jak każde danie
makaronowe nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy może mile zaskoczyć/ oczywiście tych , którzy lubią zaproponowane składniki/
Składniki: / 4 porcje/
320-350 g
makaronu spaghetti / integrale/200 g
pomidorków koktajlowych10 g
kaparów1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka posiekanej zielonej
pietruszkiszczypta
oreganosól i
pieprz do smakusos100 g
oliwek czarnych lub zielonych bez pestek1 zabek
czosnku1 sardela/anchois/szczypta
oreganokilka listków zielonej
pietruszki3 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
ostrej paprykiszczypta
soli i
pieprzuWykonanie:-
Oliwki przełożyć do wysokiego, wąskiego naczynia , dodać pozostałe składniki i końcówka blendujacą zmiksować na gładką masę.-Nastawić
wodę na
makaron i gotować w/g zaleceń producenta.-
Pomidorki umyć, pokroić na połówki,
kapary odsączyć z zalewy i przepłukać.-Na dużej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek i chwilę podsmażyć/ później usunąć/.-Dodać
pomidory i mieszając dusić ok. 5 minut. Doprawić do smaku
solą,
oregano i
pieprzem.
-Ugotowany
makaron przełożyć do
pomidorów, dodać
kapary ,sos
oliwkowy, zieloną
pietruszkę i starannie wymieszać. Chwilę podgrzewać.-Jeśli
makaron jest zbyt suchy podlać odrobiną
wody z gotowania
makaronu.-Spróbować ,czy nie wymaga doprawienia/ składniki sa słone/ i przełożyć na talerze.Czasami łączę spaghetti z sosem
oliwkowym ,a później dodaję pozostałe składniki. /czyli troche na odwrót/ . Jak kto woli.