Wykonanie
Spaghetti alla putanesca to włoskie danie
makaronowe bardzo aromatyczne, pikantne i.....pożywne/dla dorosłych/.Jest popularne i cieszy się dużym powodzeniem i uznaniem wśród turystów ,którzy pragną poznać tradycyjną kuchnię włoską.A spaghetti to ma swoją historię ,legendy i nazwę dość dosadną ,bo odnoszącą się do pań lekkich obyczajów .Kilka składników,które są nam doskonale znane,choć nie przez wszystkich lubiane, połączonych ze sobą nadają tej potrawie niepowtarzalny smak i tajemniczą pikanterię.Danie to tak jak każdy włoski
makaron jest proste i szybkie w przygotowaniu.Bardzo podoba mi się określenie /nie pamiętam gdzie to słyszałam/,że „......pasta putanesca to smak i sekret grzechu…....”Moje spaghetti zrobiłam już jakiś czas temu ,a przepis i fotki leżały sobie spokojnie gdzieś tam w "zakamarkach mojej kuchni". Przypomniałam sobie o nim kiedy to coraz częściej spotykam ten przepis na różnych blogach./ jest w tej chwili bardzo popularny również w naszym kraju/ A więc dla przypomnienia i nadrobienia zaległości postanowiłam go wprowadzić. W oryginalnym przepisie nie ma
cebuli, ale ja jakoś z rozpędu lub z przyzwyczajenia dodałam ją do sosu ,a zorientowałam się ciut za późno.
Składniki: / na 2 osoby/180- 200 g
makaronu spaghetti250- 300 g
pomidorów krojonych/z puszki lub świeżych/4 fileciki anchois/acciughe sotto sale/1 ząbek
czosnkumała cebulka/ można ominąć /1 łyżeczka
kaparów z zalewy60 g czarnych oliwek/i kilka zielonych/2-3łyżki
oliwy z oliwek /extravergine/kawałek
ostrej papryczki /peperoncino/
sól,
pieprz do smakuzielona
pietruszkaPrzygotowanieNastawić
wodę na
makaron .Pokroić
oliwki,
czosnek,
cebulkę . Na rozgrzaną
oliwę wrzucić
cebulę,
czosnek i papryczkę,chwilę podsmażyć . Dodać wypłukane , odsączone
kapary i fileciki anchois/jeśli są duże należy je pokroić/ .Dusić przez chwilę Jeśli używamy świeżych
pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki ,a następnie usunąć pestki pokroić i dodać do duszących się już składników. Gotować sos na średnim ogniu ok.10min.Jeśli sos wymaga doprawienia/ uwaga:słone składniki/ należy dodać odrobinę
soli i
pieprzu .Ugotowany makaron/al dente/ odcedzić i połączyć z sosem,chwilę mieszać aż
makaron połączy się z sosem.. Posypać zieloną
pietruszkąi życzę:
Buon Appetito