ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla putanesca

Spaghetti alla putanesca

nazwa

Wykonanie

Spaghetti alla putanesca to włoskie danie makaronowe bardzo aromatyczne, pikantne i.....pożywne/dla dorosłych/.Jest popularne i cieszy się dużym powodzeniem i uznaniem wśród turystów ,którzy pragną poznać tradycyjną kuchnię włoską.
A spaghetti to ma swoją historię ,legendy i nazwę dość dosadną ,bo odnoszącą się do pań lekkich obyczajów .Kilka składników,które są nam doskonale znane,choć nie przez wszystkich lubiane, połączonych ze sobą nadają tej potrawie niepowtarzalny smak i tajemniczą pikanterię.Danie to tak jak każdy włoski makaron jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Bardzo podoba mi się określenie /nie pamiętam gdzie to słyszałam/,że „......pasta putanesca to smak i sekret grzechu…....”
Moje spaghetti zrobiłam już jakiś czas temu ,a przepis i fotki leżały sobie spokojnie gdzieś tam w "zakamarkach mojej kuchni". Przypomniałam sobie o nim kiedy to coraz częściej spotykam ten przepis na różnych blogach./ jest w tej chwili bardzo popularny również w naszym kraju/ A więc dla przypomnienia i nadrobienia zaległości postanowiłam go wprowadzić. W oryginalnym przepisie nie ma cebuli, ale ja jakoś z rozpędu lub z przyzwyczajenia dodałam ją do sosu ,a zorientowałam się ciut za późno.
Składniki: / na 2 osoby/
180- 200 g makaronu spaghetti
250- 300 g pomidorów krojonych/z puszki lub świeżych/
4 fileciki anchois/acciughe sotto sale/
1 ząbek czosnku
mała cebulka/ można ominąć /
1 łyżeczka kaparów z zalewy
60 g czarnych oliwek/i kilka zielonych/
2-3łyżki oliwy z oliwek /extravergine/
kawałek ostrej papryczki /peperoncino/
sól, pieprz do smaku
zielona pietruszka
Przygotowanie
Nastawić wodę na makaron .Pokroić oliwki, czosnek, cebulkę . Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę,czosnek i papryczkę,chwilę podsmażyć . Dodać wypłukane , odsączone kapary i fileciki anchois/jeśli są duże należy je pokroić/ .Dusić przez chwilę Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki ,a następnie usunąć pestki pokroić i dodać do duszących się już składników. Gotować sos na średnim ogniu ok.10min.Jeśli sos wymaga doprawienia/ uwaga:słone składniki/ należy dodać odrobinę soli i pieprzu .Ugotowany makaron/al dente/ odcedzić i połączyć z sosem,chwilę mieszać aż makaron połączy się z sosem.. Posypać zieloną pietruszką
i życzę:
Buon Appetito
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/05/spaghetti-alla-putanesca.html