ßßß Cookit - przepis na Koperkowa z kluseczkami

Koperkowa z kluseczkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
koperek, pęczek 1 sztuk
bulion drobiowy 1 litrów
śmietana 1 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
cytryna 0,5 sztuk
kasza manna 4 łyżek stołowych jaka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
3łyzki masła utrzeć z 2 łyżkami mąki i przełożyć do garnka. Dolać zimny bulion. Mieszając zagotować. Wsypać opłukany i posiekany koperek. Gotować pod przykryciem 10 minut. Dolać śmietanę i mocno podgrzać. Doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kluseczki: łyżkę masła utrzeć z żółtkami i szczyptą soli, dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć. Wsypać kaszę i wymieszać. Z przygotowanej masy, łyżką formować kluseczki i wrzucać do gotującej się zupy. Gotować 5 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5161/Koperkowa-z-kluseczkami