Wykonanie
Szybka w przygotowaniu, najprostsza pod słońcem zupa. Dobrze jak mamy ugotowany domowy
wywar ale z kostki bulionowej też wyjdzie. Zupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna
składniki1l
bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie )duży pęczek
koperku1/3 szklanki
śmietanyłyżka
masłasok z cytrynysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwaprzygotowanie
Koperek drobno posiekać.
Bulion zagrzać, dodać
koperek - zostawić nieco do posypania zupy na talerzach. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 15 min. Dodać
masło. Do kubeczka wlać
śmietanę. Do
śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie
sokiem z cytryny, do smaku.
Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na
oliwie zmieszanej z
masłem. Zupę podawać posypaną świeżym
koperkiem. Smacznego!