Wykonanie
Flądra , przynajmniej u mnie w domu uchodzi za całkiem niezłą
rybę , myślę ,ż zawdzięcza to minimalnej ilości ości 😉 Smażona z patelni , już się chwilowo przejadła ,więc szukałam nowych inspiracji no i wymyśliłam malutki eksperyment z boczusiem ,
śmietanką i
koperkiem .Szczerze
powiem ,że dawno mi tak nie smakowała jak ta , wyszła delikatna i pełna smaku ,a chrupiące kawałeczki
boczku doskonale zgrywały się z miękkim mięskiem
ryby .. 😉 Nawet kot nie grymasił, a on jeden w naszej rodzinie, nie jest amatorem ryb 😉 Proste ,bezobsługowe danie -polecam
Składniki:4 szt małych
fląder (kupuję czyszczone z lenistwa -nie lubię patroszyć ryb 😉 )kawałek
wędzonego boczku – gruby plaster1/2 pęczka
koperku (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego )6 plasterków
masła150 ml słodkiej
śmietany1/2 łyżeczka
mąkisól ,
pieprz do smaku1/2
cytrynyRyby płukamy i oczyszczamy ,jeśli kupiliśmy całe , patroszymy i odcinamy głowy . Nacieramy
solą i odstawiamy .
Śmietankę mieszamy z
mąką , posiekanym świeżym
koperkiem lub suszonym ,
solą ,
pieprzem i 150 ml
wody .
Boczek kroimy w kostkę . Blaszkę do pieczenia wykładamy plastrami
masła i układamy na nich
rybę , posypujemy ją krojonym
boczkiem i zalewamy naszą wcześniej przygotowaną
śmietanką z dodatkami . Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 170 C . Gotowe ,
rybę po wyjęciu z piekarnika skrapiamy
sokiem z cytryny i możemy podawać -polecam do niej chlebek
czosnkowy 😉