ßßß Cookit - przepis na BEZGLUTENOWY CHLEBEK TURECKI Z ŁOSOSIEM

BEZGLUTENOWY CHLEBEK TURECKI Z ŁOSOSIEM

nazwa

Wykonanie

Tik, tak, tik, tak... i jak na pstryknięcie w palce kończy się kolejny dzień. Czas ucieka, doby już brakuje. W takie dni przecież musi być jeszcze smaczniej niż zwykle, żeby nie zwariować! :) Problem jest jeden - jak w takim dniu wcisnąć jeszcze miejsce na stanie przy garach?! Jak tu wyczarować coś co doda siły i energii, poprawi humor i zapewni naszym organizmom wszystko czego ten potrzebuje (i czego sobie zażyczy). Takie chwile to dla nas dobry moment na bezglutenowy chlebek a'la turecki z łososiem. Robi się go bardzo szybciutko, bałaganu ogromnego nie ma (nie potrzeba tysiąca garnków, miliona łyżek i zamawiania czegoś co utoruje drogę do kuchni). Jest pyszny, bardzo pożywny i zdrowy a przy tym nie zatykający, więc i umysł i ciało dostaje dawkę tego co zadziała jak ładowania akumulatorków a nie jak usypiacz powodujący uczucie ciężkości (o ociężałości w głowie).
SKŁADNIKI:
/CIASTO:
- 125 g mąki bezglutenowej chlebowej,
- 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel,
- 75 ml wody,
- 75 ml mleka,
- 2 dkg drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- pieprz ziołowy łyżeczka,
- sezam czarny,
- sezam,
- czosnek niedźwiedzi,
/ŁOSOŚ:
- łosoś, płaty,
- odrobina przyprawy warzywnej domowej
+ folia aluminiowa
WYKONANIE:
/Ciasto:
Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy nasze dodatki (sezam, czosnek niedźwiedzi, przyprawy) i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto.
/Łosoś:
W między czasie podpiekamy w piekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut w temp. 180 stopni (góra -dół, termoobieg).
Studzimy, zdejmujemy skórkę.
/Pieczenie:
Łososia wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje nam 6 cudownych chlebków.
Szybko, łatwo i przyjemnie powstaje nam przekąska. Sycąca, ale nie zatykająca. Aromatyczna i nietypowa! :) Oczywiście farsz i ciasto można dowolnie modyfikować bazując na podanych proporcjach.
Takie chlebki u nas występują dość często, więc możemy zaproponować np.:
1. TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI .
2. TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie.
Aby nic, a nic Wam nie umknęło:
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2015/01/bezglutenowy-chlebek-turecki-z-ososiem.html