Wykonanie
Zakwasowce były i są dla mnie zawsze numerem jeden, ale czasem mam ochotę na kromkę
chleba drożdżowego. Ot tak , bez żadnego konkretnego powodu :)A ten chlebek jest delikatny no i po prostu rewelacyjny w smaku.Polecam :)Przepis znalazłam u Oli . Olu, bardzo dziękuję :)Składniki podaję w proporcjach zmienionych na jeden
chleb, pieczony w keksówce 30x11 cm.
Składniki:10 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru600 g
mąki orkiszowej (użyłam jasną typ 700)1 łyżeczka
soli1 1/2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu450 ml
wodyziarenka
sezamuZ
drożdży, 1/4 szklanki ciepłej
wody i łyżeczki
cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy na ok. 15 minut by
drożdże wystartowały.W misce mieszamy
mąkę i
sól. Następnie dodajemy rozczyn
drożdżowy,
oliwę,
miód i pozostałą część
wody. Wszystko mieszamy, a następnie dobrze wyrabiamy aż ciasto samo zacznie odchodzić od ścianek naczynia (przez ok 5-10 min.). Ciasto będzie dość klejące, ale nie podsypujemy
mąką tylko długo wyrabiamy.Następnie ciasto wkładamy do keksówki wysmarowanej
masłem i wysypanej
otrębami. Ja po prostu wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto powinno wypełnić keksówkę do połowy jej wysokości. Foremkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 st. CWyrośnięty
chleb przed pieczeniem smarujemy
mlekiem i posypujemy ziarenkami
sezamu.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 40-50 min. Końca pieczenia pilnujemy, bo wiele zależy od piekarnika. U mnie wystarczyło w zupełności 35 min.Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego ;)