Wykonanie
Weekendowa Piekarnia w tym miesiącu zaproponowała dwa
chlebki..upiekłam jeden..no prawdę mówiąc 2 ale z jednego przepisu..i jak na złość ciasto nie chciało mi za bardzo rosnąć , ale chlebek wyszedł.Jeden posypałam
sezamem, a drugi bez..Żródło: Przepis z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby800 g
mąki orkiszowej jasnej lub razowej2 łyżeczki
soli7 g suchych
drożdży2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
miodu600 ml ciepłej
wodyziarna
sezamu do posypania
chlebaPrzygotowanie:Przygotować dwie 900 gramowe foremki.W misce wymieszać
mąkę,
sól i
drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać
wodę,
oliwę i
miód.Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.Posmarować
wodą lub
mlekiem, posypać
sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).Piec w 200 st C 40-50 minut.