Wykonanie
Wypieki z
mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii.
Chleb orkiszowy, jest jednym z najlepszych w smaku, jakie
jadłam. Pięknie pachnie, smakuje wybornie i ma tą niesamowitą strukturę. No i oczywiście - nie jest wcale trudny do upieczenia. Przepis pochodzi z 'The big book of bread' Anne Sheasby. Polecam!Składniki na 2 bochenki:800 g
mąki orkiszowej2 łyżeczki
soli1 saszetka suchych
drożdży (7 g)2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu600 ml ciepłej
wodynasiona
sezamu do posypania
Mąkę i
sól wymieszać, wsypać
drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać
oliwę,
miód,
wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać
mąki).
Chlebki przenieść do wysmarowanych
masłem i wysypanych
otrębami (lub
bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować
mlekiem, posypać
sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż
chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od
spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.Smacznego :)