ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Z blogu Spizarnia od a.grey . Jeden z szybszých chlebow, ktore do tej pory pieklam- zajmuje z wyrastaniem i pieczeniem 2 godziny. Robilam do niego 2 podejscia- pierwsze zakonczone fiaskiem, gdy kompletnie przekleil sie do foremki i nie moglam go z niej wyjac. Drugie podejscie polegalo na zmodyfikowaniu przepisu- zmniejszeniu ilosci wody o 100ml i uformulowaniu okraglego bochenka, ktory wyrastal w koszu wzrostowym. Ten prosty zabieg okazal sie skuteczny! Efekt jest naparwde wspanialy- wszystkim smakowal :) Zreszta zobaczcie:
A oto oryginalny przepis:
Proporcje na 2 foremki
Składniki:
800 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba
Przygotowanie:
Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.
Żródło: Przepis z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/02/Chleb-orkiszowy-na-drozdzach-Weekendowa-Piekarnia.html