Wykonanie
Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Na ogół nie robię
chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do
chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu
chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków
chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia. I oczywiście mimo pewnych braków - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako szybki awaryjny - bardzo polecam, jako
chleb na co dzień , chyba mniej , ale myślę że to też sprawa gustu :) Niewątpliwą zaletą jest to, że długo, jak na
chleb drożdżowy, zachowuje świeżość
składniki: (na 2 foremki)800 g
mąki orkiszowej , pełnoziarnistej2 łyżeczki
soli1 saszetka suchych
drożdży ( 7 g )2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu600 ml ciepłej
wodynasiona
sezamu do posypaniaprzygotowanieW misce wymieszać
mąkę z
solą, dodać
drożdże , wymieszać. Wlać
oliwę ,
miód i
wodę. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować
masłem i wysypać
otrębami. Przełożyć ciasto, wyrównać. Casto powinno wypełnić foremki mniej więcej w połowie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę lub więcej - aż ciasto wyrośnie i wypełni foremki. Wstawiam foremki do piekarnika z zapaloną lampką . Kiedy
chlebki wyrosną, posmarować je
mlekiem, posypać
sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok 40 - 50 minut. Po wyjęciu z foremki,
chleb postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby możemy
chleb dopiec przez chwilę już bez foremki.