ßßß Cookit - przepis na CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM.

CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło" z nagrzanego piekarnika. Jeszcze większy "banan" pojawia się na twarzy, gdy w rękę trafia nóż, który z gracją kroi nasz nasz bochenek. My, w ramach umacniania rodzinnych więzi wyczarowaliśmy (praca mamy i jej dzieci) w środku nocy cudo - razowy, okrągły, bezglutenowy chlebek wzbogacony o mąkę z tapioki i o cudowne mieszanki ziaren skomponowane z czarnym sezamem. Coś cudownego.
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki chlebowej
- 200 g mąki Dunkel
- 50 g mąki z tapioki
- pół kostki masła
- pół serka mascarpone
- pół kostki drożdży
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 200 ml mleka
- 2 żółtka kurze / 4 przepiórcze
- 8-10 łyżek ziaren EUFORIA
- 2-3 łyżki ziaren piekło-niebo
- 4 łyżki czarnego sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Rozczyn: drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy oprószamy mąką, posypujemy jeszcze odrobiną dodatków i wkładamy do przygotowanej (obsypanej mąką) foremki bądź na obsypaną mąką blaszkę. Przykrywamy i dajemy mu chwilę aby jeszcze podrósł. Wstawiamy do mało nagrzanego piekarnika.
PIECZENIE:
180 stopni, góra-dół, termoobieg, około 30 minut, ale kontrolujemy jego poczynania w piekarniku. Gdy za bardzo się rumieni - zmniejszamy temperaturę.
Wyszedł wspaniały. Choć wyjęłyśmy go z piekarnika około 3 w nocy, to i tak musiałyśmy go rozkroić i spróbować (tzn. próbowanie było zamiarem, ale skończyło się na czymś zdecydowanie większym). Aromat był po prostu nieziemski! Bardzo dużą rolę odegrały tu ziarna i czarny sezam.
Mocną rolę odegrały też jeśli o walory smakowe chodzi, ale trzeba przyznać, że tu pojawiła się mocna konkurencja w postaci mąki z tapioki. Wszystko to razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY.
MĄKA Z TAPIOKI:
"Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu.
Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep.)
Kupisz ją tutaj: kliknij
Jest to produkt bezglutenowy. Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego pieczywa. W Stanach bezglutenowcy zajadają się chlebami i bułkami z jej dodatkiem. Dla nas jest to produkt genialny, który o wiele bardziej zagęszcza niż jakakolwiek inna mąka. Chodź jest to produkt bezsmakowy, to i tak, po upieczeniu wyczuwa się jej obecność i... lubi się jej towarzystwo.
CZARNY SEZAM:
"Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie." (Opis: sklep)
Kupisz go tutaj: kliknij .
Niby maleńkie, czarne ziarenka a jaka moc jeśli o smak i zapach chodzi! Pojawia się tu (nie wiadomo skąd) nutka jakby orzechowa. Dodaje to naszemu chlebkowi charakteru i czegoś do tej pory niespotykanego.
ZIARNA "EUFORIA":
Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne.
"Euforia to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Konopie obfitują też w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2." (Opis: Ziarenkowo).
Kupisz je tutaj: kliknij .
Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)
ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":
Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
"Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry." (opis: Ziarenkowo)
Kupisz je tutaj: kliknij .
Tu chyba największą rolę gra zestawienie wspaniałych ziaren z odpowiednio dobranymi przyprawami. W całym domu chyba nimi pachnie najbardziej, podobnie jest z chlebkiem (nawet po 2 dniach boska woń nie ulega zmianie - jest równie intensywna i równie kusząca).
Pora kończyć, bo kto będzie tyle czytał?! Reasumując: polecamy - zarówno smak, jak i zapach, jak i "konsystencję", i jeszcze samą produkcję. U nas było wesoło, smacznie i bardzo pachnąco. A jeśli macie ochotę na bezglutenowe pieczywo w innej odsłonie to odsyłamy Was tutaj:
kliknij .
Ponieważ idą święta to... zapraszamy po świąteczne przepisy: tutaj .
A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/12/chleb-bezglutenowy-razowy-z-tapioka.html