Wykonanie
Ostatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy
chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się
mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło" z nagrzanego piekarnika. Jeszcze większy "
banan" pojawia się na twarzy, gdy w rękę trafia nóż, który z gracją kroi nasz nasz bochenek. My, w ramach umacniania rodzinnych więzi wyczarowaliśmy (praca mamy i jej dzieci) w środku nocy cudo -
razowy, okrągły, bezglutenowy chlebek wzbogacony o
mąkę z tapioki i o cudowne mieszanki ziaren skomponowane z czarnym
sezamem. Coś cudownego.
SKŁADNIKI:- 200 g
mąki chlebowej- 200 g
mąki Dunkel- 50 g
mąki z tapioki- pół kostki
masła- pół
serka mascarpone- pół kostki
drożdży- łyżeczka
soli- 2 łyżeczki
cukru- 200 ml
mleka- 2
żółtka kurze / 4 przepiórcze- 8-10 łyżek ziaren EUFORIA- 2-3 łyżki ziaren piekło-niebo- 4 łyżki czarnego
sezamu- 2 łyżki
oliwy z oliwekWYKONANIE:Rozczyn:
drożdże,
cukier, mała ilość ciepłego
mleka i 2-3 łyżki
mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu.Pozostałe
mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim
masło, dodajemy
sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę
mleka z
masłem i
olejem, 2
żółtka i dosypujemy
mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i
sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy oprószamy
mąką, posypujemy jeszcze odrobiną dodatków i wkładamy do przygotowanej (obsypanej
mąką) foremki bądź na obsypaną
mąką blaszkę. Przykrywamy i dajemy mu chwilę aby jeszcze podrósł. Wstawiamy do mało nagrzanego piekarnika.
PIECZENIE:180 stopni, góra-dół, termoobieg, około 30 minut, ale kontrolujemy jego poczynania w piekarniku. Gdy za bardzo się rumieni - zmniejszamy temperaturę.
Wyszedł wspaniały. Choć wyjęłyśmy go z piekarnika około 3 w nocy, to i tak musiałyśmy go rozkroić i spróbować (tzn. próbowanie było zamiarem, ale skończyło się na czymś zdecydowanie większym). Aromat był po prostu nieziemski! Bardzo dużą rolę odegrały tu ziarna i czarny
sezam.Mocną rolę odegrały też jeśli o walory smakowe chodzi, ale trzeba przyznać, że tu pojawiła się mocna konkurencja w postaci
mąki z tapioki. Wszystko to razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych
chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY.
MĄKA Z TAPIOKI:"Produkt
skrobiowy otrzymany z
manioku, bez smaku i zapachu.Skład:
mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do zagęszczania zup,
sosów, musów oraz
napojów. Może być również stosowana do przygotowania
kisieli,
puddingów,
budyni." (Opis: sklep.)Kupisz ją tutaj: kliknijJest to produkt bezglutenowy.
Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego
pieczywa. W Stanach bezglutenowcy zajadają się
chlebami i
bułkami z jej dodatkiem. Dla nas jest to produkt genialny, który o wiele bardziej zagęszcza niż jakakolwiek inna
mąka. Chodź jest to produkt bezsmakowy, to i tak, po upieczeniu wyczuwa się jej obecność i... lubi się jej towarzystwo.CZARNY
SEZAM:"Ekologiczne ziarno czarnego
sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie." (Opis: sklep)Kupisz go tutaj: kliknij .Niby maleńkie, czarne ziarenka a jaka moc jeśli o smak i zapach chodzi! Pojawia się tu (nie wiadomo skąd) nutka jakby orzechowa. Dodaje to naszemu chlebkowi charakteru i czegoś do tej
pory niespotykanego.
ZIARNA "EUFORIA":Prażone ziarna:
słonecznik,
dynia, konopie siewne."Euforia to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Konopie obfitują też w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS.
Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki.
Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2." (Opis: Ziarenkowo).Kupisz je tutaj: kliknij .Wspaniale chrupią! O walorach
smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony
słonecznik,
sezam,
siemię lniane,
chili,
pietruszka,
czosnek"Prażone
ziarna słonecznika,
sezamu i
siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry." (opis: Ziarenkowo)Kupisz je tutaj: kliknij .Tu chyba największą rolę gra zestawienie wspaniałych ziaren z odpowiednio dobranymi
przyprawami. W całym domu chyba nimi pachnie najbardziej, podobnie jest z
chlebkiem (nawet po 2 dniach boska woń nie ulega zmianie - jest równie intensywna i równie kusząca).
Pora kończyć, bo kto będzie tyle czytał?! Reasumując: polecamy - zarówno smak, jak i zapach, jak i "konsystencję", i jeszcze samą produkcję. U nas było wesoło, smacznie i bardzo pachnąco. A jeśli macie ochotę na bezglutenowe
pieczywo w innej odsłonie to odsyłamy Was tutaj:kliknij .Ponieważ idą święta to... zapraszamy po świąteczne przepisy: tutaj .A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "