Wykonanie
24 Maja 2013 Gotowanie ze stylemJest piątek rano, od dwóch dni pada deszcz, mój codzienny rytuał rozpoczyna się jak zwykle od wypicia szklanki zielonej
herbaty oraz od zjedzenia porządnego śniadania. Dziś po raz pierwszy w życiu upiekłam bułeczki hamburgerowe z
sezamem. Do tej
pory rzadko jadałam hamburgery, lecz pomysł na zrobienie ich w domu wydał mi się całkiem dobry. W taki dzień pieczenie naprawdę koi duszę i rozgrzewa
serce. Bułeczki można wykorzystać także jako
pieczywo na kanapki. Polecam!
Składniki na 10 bułeczek:1 szklanka ciepłego
mleka3 szklanki
mąki1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżka stołowa
cukru40 g świeżych
drożdży100 g
masłaDodatkowo:
sezam do posypania1
żółtko1 łyżka
mlekaSposób przygotowania:Przygotować rozczyn: w naczyniu wymieszać ze sobą ½ szklanki ciepłego, lecz nie gorącego
mleka,1 łyżeczkę
cukru oraz pokruszone
drożdże. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około 15 minut.Rozczyn połączyć z resztą
mleka i
cukru, dodać
jajko,
sól oraz roztopione
masło i
mąkę, po czym zagnieść ciasto. Masę można początkowo mieszać za pomocą łyżki dodając stopniowo
mąkę. Ciasto należy wyrabiać około 15 minut aż będzie ono elastyczne.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut aż jego objętość wzrośnie dwukrotnie.Ciasto podzielić na mniejsze fragmenty każdy o
masie około 70 g i formułować z nich okrągłe bułeczki. Układać w wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką formie jedna obok drugiej w dość dużych odstępach od siebie. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte bułeczki nasmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i posypać
sezamem.Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut.