Wykonanie
Składniki:niecała szklanka
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli8 g świeżyć
drożdży lub łyżeczka
drożdży instant1
jajko2,5 szklanki
mąkiDodatkowo:
sezam1
żółtko1 łyżka
mlekaPrzygotowanie:Wymieszać
mleko, rozpuszczone
masło i
cukier. Dodać
drożdże. W przypadku
drożdży świeżych trzeba przygotować rozczyn
drożdżowy - wymieszać
drożdże z 0,5 łyżeczką
cukru oraz 2 łyżki ciepłego
mleka i odstawić na 15-20 minut.Odstawić na 10 minut.Dodać
jajko,
sól i szklankę
mąki. Stopniowo dodawać resztę przesianej
mąki.Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.Odstawić na około 1h do wyrośnięcia - pod przykryciem ściereczki.Uformować kulki z ciasta. Wyjdzie większych
bułek z 8. Przenieść je na blaszkę.Spłaszczyć kulki i odstawić na 45 minut pod przykryciem.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Wysmarować
bułki wymieszanym
żółtkiem z
mlekiem, a następnie oprószyć
sezamem.Piec przez około 15 minut.Smacznego! :D