ßßß Cookit - przepis na Bułeczki na mleku

Bułeczki na mleku

nazwa

Wykonanie

Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły.
Bazowałam na przepisie znalezionym u Agaty, który sobie nieco pozmieniałam wedle własnego gustu
czas przygotowania : 20 minut + ok. 3 godziny wyrastania + 25 minut pieczenia
składniki :
500 g mąki pszennej typ 650
10 g soli
40 g cukru zwykłego
7 g suchych drożdży
2 żółtka
325 ml mleka
35 g masła
do posmarowania - 1 żółtko
1 łyżeczka mleka
do posypania - 4 łyżeczki sezamu
4 łyżeczki siemienia lnianego
sposób przygotowania : mąkę przesiałam do miski, mleko lekko podgrzałam a masło rozpuściłam. Suche drożdże rozmieszałam dokładnie z kilkoma łyżkami letniego mleka, 1 łyżeczką mąki i połową cukru - odstawiłam na kilka minut.
Producenci podają, że takie drożdże można wsypywać bezpośrednio do mąki i nie trzeba robić rozczynu, ale ja wolę sprawdzić czy są aktywne - jeśli taki rozczyn stojąc w ciepłym miejscu, po 10 minutach nie zacznie się pienić i rosnąć to może znaczyć, że drożdże są stare albo były źle przechowywane i nie nadają się do wypieku. Gdybym takie połączyła z wszystkimi pozostałymi składnikami a ciasto nie wyrosło to zmarnowałabym całość a tak do wyrzucenia jest tylko to co w kubeczku.
Kiedy rozczyn zaczął się pienić wlałam go do miski z mąkę. Dodałam resztę mleka, cukru, sól oraz żółtka i zagniotłam miękkie ciasto. Gdy było gładkie dolałam przestudzone masło i wyrabiałam jeszcze przez ok. 10 minut. Z ciasta uformowałam kulę i zostawiłam ją w misce przykrywając wilgotną ściereczką. Ciasto musi wyrastać przez ok. 2 godziny aż podwoi swoją objętość. Gdy wyrosło wyłożyłam je na omączony blat, lekko zagniotłam, podzieliłam na 16 części a następnie z każdej uformowałam kuliste bułeczki. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem ciasta do dołu. Bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam do napuszenia - na ok. 45-60 minut.
Wyrośnięte bułki posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam ziarenkami - połowę sezamem a resztę siemieniem lnianym. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, bez termoobiegu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/bueczki-na-mleku.html