Wykonanie
Domowe
bułki do hamburgerów to zupełnie inny wymiar
pieczywa, niż te gotowe zbite buły z marketów. Czasami zdarza mi się te marketowe kupić, ale nie ma porównania z tymi domowymi – te własnoręcznie przygotowane mają po prostu smak! Polecam zrobić sobie zapas takich bułeczek i zamrozić, aby
mieć na inną okazję. Bułeczki doskonale smakują posypane
sezamem, ale także
czarnuszką, jeżeli lubicie. Jeżeli planujecie przygotować domowe burgery, musicie zrobić domowe
bułki – to podstawa 🙂 Smacznego i
dajcie znać czy się udało! Oczywiście te bułeczki możecie śmiało potraktować, jako
pieczywo śniadaniowe – smakują ze wszystkim dobrze. A ja… lubię je jeszcze ciepłe, posmarowane
masłem 🙂Zobacz też:Mini burgery koreczki na dwa kęsyDomowe burgery wieprzowo-wołowePorcji: 10 Czas gotowania: 2 godzinySkładnikiszklanka
mleka2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego
masła1,5 łyżki
cukrułyżeczka
soliłyżeczka
drożdżyjajko3 szklanki
mąkisezamżółtkołyżka
mlekaPrzepis1
Mleko,
cukier,
masło i
drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy
sól,
jajko i szklankę
mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera.2Następnie dodajemy pozostałą
mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę
mąki - musi
mięć delikatną, ale zwartą konsystencję.3Odstawiamy na 45 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (wyjdzie nam około 8-10).4Wykładamy je na blaszce i każdą delikatnie dociskamy, aby się spłaszczyła, po czym odstawiamy na kolejne 45 minut.5Następnie bułeczki smarujemy
żółtkiem rozmieszanym z łyżką
mleka i posypujemy
sezamem (jeżeli lubicie, posypcie
czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.