ßßß
Zrobiłam bułeczki pszenne na drożdżach, wyszły pyszne. Z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Rewelacyjny przepis na bułki, który znalazłam na Smakowitychleb . Z pewnością jeszcze nie raz je zrobię, bo bardzo nam zasmakowały. Najpyszniejsze takie świeże z samym masłem lub odrobiną dżemu.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 500 g mąki pszennej typ 650 bułkowej MłynKopytowa- 15 g świeżych drożdży- 270 ml mleka- łyżeczka soli- 20 g masła- 2 łyżeczki cukruWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę, sól i łyżeczkę cukru. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, odstawiamy do przestudzenia, mleko powinno być letnie, aby je dodać do mąki.W małej miseczce lub kubku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i dodajemy 50 ml mleka z masłem z rondelka, ważne jest to aby mleko nie było gorące, powinno mieć max 37 stopni. Mieszamy mleko z drożdżami i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.Do miski z mąką wlewamy drożdże i stopniowo dodajemy mleko i mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Bułki oprószamy mąką i nacinamy na środku tępą stroną noża do samego dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół przez 15 minut. Studzimy na kratce.Smacznego :-)



