Wykonanie
Zrobiłam bułeczki pszenne na drożdżach, wyszły pyszne. Z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Rewelacyjny przepis na
bułki, który znalazłam na Smakowitychleb . Z pewnością jeszcze nie raz je zrobię, bo bardzo nam zasmakowały. Najpyszniejsze takie świeże z samym
masłem lub odrobiną
dżemu.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 500 g
mąki pszennej typ 650 bułkowej MłynKopytowa- 15 g świeżych
drożdży- 270 ml
mleka- łyżeczka
soli- 20 g
masła- 2 łyżeczki
cukruWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i łyżeczkę
cukru. W rondelku podgrzewamy
mleko z
masłem, odstawiamy do przestudzenia,
mleko powinno być letnie, aby je dodać do
mąki.W małej miseczce lub kubku rozcieramy
drożdże z łyżeczką
cukru i dodajemy 50 ml
mleka z
masłem z rondelka, ważne jest to aby
mleko nie było gorące, powinno
mieć max 37 stopni. Mieszamy
mleko z
drożdżami i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.Do miski z
mąką wlewamy
drożdże i stopniowo dodajemy
mleko i mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy
bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.
Bułki oprószamy
mąką i nacinamy na środku tępą stroną noża do samego dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół przez 15 minut. Studzimy na kratce.Smacznego :-)