Wykonanie
Te drożdżówki nie tylko wyśmienicie smakują ale również bardzo ładnie się prezentują.
Składniki:- 3 szklanki
mąki- 100 g
masła- 1/2 szklanki
cukru- szczypta
soli- szklanka
mleka- 100 g
drożdży- masa makowa - dobrej jakościPrzygotowanie:
Drożdże skruszyć do wysokiego naczynia, zasypać łyżką
cukru. Jak uzyskają płynną konsystencję to wlać ciepłe
mleko, dokładnie wymieszać i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, połączyć z
solą. Do zaczynu
drożdżowego wlać rozpuszczone i ostudzone
masło oraz wsypać
mąkę. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na całej powierzchni masę
makową, zwinąć w rulon i pociąć na 4 cm odcinki. Na środku każdego kawałka odcisnąć wykałaczkę. Układać na papierze do pieczenia, posmarować
mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut ( do zarumienienia).