ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

nazwa

Wykonanie

Pyszne drożdżówki z masą makową...zamiast masy makowej można dać marmoladę lub masę serową i też będzie pysznie..
75 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
50 dag mąki
80 g cukru
masa makowa
Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/07/drozdzowki-z-makiem_27.html