Wykonanie
Składnikiok. 27 sztuk500 ml ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży700 g
mąki pszennej, np. tortowej2 łyżki
cukru1,5 łyżeczki
soli6
żółtek (w temperaturze pokojowej)200 g
masła, bardzo miękkiego
sezam do posypania
żółtko + 1 łyżka
mleka do posmarowaniaPrzygotowaniePołowę ciepłego
mleka wlać do miseczki lub kubka, dodać pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut do czasu aż na powierzchni powstanie piana.W międzyczasie przesiać
mąkę do dużej miski, dodać resztę
cukru,
sól. Wlać rozczyn z
drożdży, dodać
żółtka i resztę
mleka. Wyrabiać mieszadłem miksera przez 3 - 5 minut, następnie dodać miękkie
masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, ręcznie lub mikserem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Następnie szybko zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę (ciasto można też schować do lodówki i przechować je tam przez około 24 godziny). Ciasto podzielić na około 27 części (około 50 g ciasta na 1 bułeczkę) i uformować kulki. Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeśli ciasto chłodziło się w lodówce można dodać jeszcze 1/2 godziny).Przed pieczeniem wierzch bułeczek można delikatnie posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać
sezamem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki piec przez około 22 minut do czasu aż lekko się zrumienią (na zdjęciu są za bardzo zrumienione, co spowodowało niepotrzebne ich wysuszenie). Najpierw upiec bułeczki z jednej później z drugiej blaszki. Ostudzić. Podawać z burgerami i dodatkami .WskazówkiCiasto można wyrobić w maszynie do
chleba. Najpierw wsypujemy suche, później mokre składniki,
masło dajemy na początku.Gotowe bułeczki można zamrozić po ostudzeniu.Przed podaniem bułeczki najlepiej podgrzewać aby były idealnie miękkie.Ciasto na bułeczki możemy przygotować dzień przed pieczeniem i przechować je w lodówce. Można oczywiście piec od razu tego samego dnia po wyrobieniu ciasta.Jeśli mamy trudność w wyrobieniu ciasta dłońmi i nie mamy odpowiedniej maszyny, możemy dodać do niego mniej (o 200 g)
mąki. Ciasto będzie bardziej rzadkie i łatwiejsze do wyrobienia zwykłym mikserem. Na koniec dodajemy odłożoną
mąkę. Możemy też dodać do ciasta roztopione a nie miękkie
masło, wówczas ciasto będzie rzadsze, ale być może trzeba je będzie schładzać przez noc w lodówce aby zgęstniało i dało się z niego uformować kulki.