ßßß Cookit - przepis na Bułeczki hamburgerowe z sezamem

Bułeczki hamburgerowe z sezamem

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 27 sztuk
500 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
700 g mąki pszennej, np. tortowej
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
6 żółtek (w temperaturze pokojowej)
200 g masła, bardzo miękkiego
sezam do posypania
żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Przygotowanie
Połowę ciepłego mleka wlać do miseczki lub kubka, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut do czasu aż na powierzchni powstanie piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać resztę cukru, sól. Wlać rozczyn z drożdży, dodać żółtka i resztę mleka. Wyrabiać mieszadłem miksera przez 3 - 5 minut, następnie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, ręcznie lub mikserem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie szybko zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę (ciasto można też schować do lodówki i przechować je tam przez około 24 godziny). Ciasto podzielić na około 27 części (około 50 g ciasta na 1 bułeczkę) i uformować kulki. Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeśli ciasto chłodziło się w lodówce można dodać jeszcze 1/2 godziny).
Przed pieczeniem wierzch bułeczek można delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki piec przez około 22 minut do czasu aż lekko się zrumienią (na zdjęciu są za bardzo zrumienione, co spowodowało niepotrzebne ich wysuszenie). Najpierw upiec bułeczki z jednej później z drugiej blaszki. Ostudzić. Podawać z burgerami i dodatkami .
Wskazówki
Ciasto można wyrobić w maszynie do chleba. Najpierw wsypujemy suche, później mokre składniki, masło dajemy na początku.
Gotowe bułeczki można zamrozić po ostudzeniu.
Przed podaniem bułeczki najlepiej podgrzewać aby były idealnie miękkie.
Ciasto na bułeczki możemy przygotować dzień przed pieczeniem i przechować je w lodówce. Można oczywiście piec od razu tego samego dnia po wyrobieniu ciasta.
Jeśli mamy trudność w wyrobieniu ciasta dłońmi i nie mamy odpowiedniej maszyny, możemy dodać do niego mniej (o 200 g) mąki. Ciasto będzie bardziej rzadkie i łatwiejsze do wyrobienia zwykłym mikserem. Na koniec dodajemy odłożoną mąkę. Możemy też dodać do ciasta roztopione a nie miękkie masło, wówczas ciasto będzie rzadsze, ale być może trzeba je będzie schładzać przez noc w lodówce aby zgęstniało i dało się z niego uformować kulki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/buleczki_hamburgerowe_z_sezamem/przepis.html