ßßß
Składniki:Zaczyn:20 g świeżych drożdży2 łyżki cukru100 ml ciepłego mleka100 g mąki pszennej (autor polecam typ 750, ja użyłam 650)Ciasto:100 ml śmietany 30%3 żółtka80 g miękkiego masła350 g mąki pszennej typ 5001/2 łyżeczki solibiałko do posmarowaniasezamWykonanie:Z drożdży, cukru, mleka i mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy go na około 30 minut, aż zacznie pracować.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 8 100 g części, z których formujemy okrągłe bułeczki, które mocno spłaszczamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Bułeczki przed pieczeniem ponownie spłaszczamy i smarujemy białkiem, a następnie posypujemy sezamem.Pieczemy je w 220 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Smacznego!