ßßß Cookit - przepis na KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH

KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH

nazwa

Wykonanie

Kto powiedział, że wykwintne smaki rodzą się w bólach, w długotrwałych i pracochłonnych okolicznościach owianych nutką kulinarnego dramatyzmu? Kto powiedział, że jeśli chcemy uraczyć gości czymś, po czym powiedzą 'ty to sama zrobiłaś?' musimy sterczeć przy garach? I wreszcie kto powiedział, że zasmakować włoskich smaków możemy jedynie w słonecznej Italii? Nie wiemy kto tak powiedział, przypuszczamy, że takich "mądrych" było wielu, ale dziś... Dziś my mówimy Wam, że to wszystko nie prawda! Otóż, wykwintne smaki z nutką włoskich klimatów możecie zaserwować swoim gościom (nawet tym niezapowiedzianym, choć tu jest warunek, że macie przygotowaną lodówkę) bez trudu. Cały proces przygotowania nie jest ani skomplikowany, ani pracochłonny, ani czasochłonny - skończysz w sumie... zanim na dobre się rozkręcisz. A efekt? Rewelacyjny!
O czym mowa? O niej! Przed Państwem Sałatka i/lub (jak kto woli) pasta (do kanapek, do faszerowania) ze śledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ:
- śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów
- Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia"
- oliwki zielone (ilość dowolna)
- oliwki czarne (ilość dowolna)
- jajka 4 (lub 8 przepiórczych),
- majonez domowy, łyżka - dwie,
- bazylia,
- pieprz czarny,
- domowa mieszanka suszonych warzyw,
- cebula czerwona, 4,
- cebula biała, 4,
- pomidory podłużne (miąższ z pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki),
- oliwa z oliwek, odrobina,
/Do sałatki wrzucamy sam miąższ z pomidorów, które służą za łódeczki do wypełnienia.
Zostawiamy kilka oliwek do położenia na wierzchu.
Sałatka/pasta idealnie pasuje do grzanek, które możesz zrobić w domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/
WYKONANIE SAŁATKI/PASTY:
1. Gotujemy jajka na twardo,
2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą.
3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu.
4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski z cebulą i serkiem.
5. Umyte pomidory przekrajamy na pół (wzdłuż) i delikatnie, łyżeczką wydrążamy miąższ.
/Sałatkę w takim stanie najlepiej odstawić na trochę, aby smaki się przeżarły. My przygotowujemy ją dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Dopiero tuż przed podaniem wkrajamy miąższ pomidorowy/
6. "Pomidorkowe wnętrze" kroimy i dorzucamy do sałatki.
Sałatka wspaniale smakuje w pomidorkowych łódeczkach, które nieco łagodzą jej charakterystyczny smak. Dodają delikatności i czegoś na wzór orzeźwienia. Taką łódeczkę z łatwością można wziąć do ręki i delektować się "bezpieczywową kanapeczką", która nie dość, że wspaniale wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie.
Dlaczego Kremowy Serek Arla Apetina "Pomidory i Bazylia"?
Charakterystyczna smakowo sałatka/pasta potrzebuje kremowej oprawy, która podkreśli, a nie stłamsi smak. Konsystencja tego serka nadaje się idealnie - nie jest ani zbyt rzadki, ani zbyt gęsty, więc pożądany efekt końcowy mamy dzięki niemu zagwarantowany i nie musimy się martwić, że coś nie wyjdzie, Oprócz konsystencji, ważny (w zasadzie najważniejszy) jest smak, a więc serek może zagrać pierwsze skrzypce. Bazylia i pomidory wpasowują się w klimat. Podkreślają to, że w naszej miseczce znajdują się włoskie korzenie. Delikatność pomidorów, ziołowy posmak bazylii... razem tworzą przepyszną kompozycję. Oczywiście i efekt wizualny nasze dzieło zawdzięcza tej sałatkowej (i nie tylko) bazie - delikatny odcień, leciutko wpadający w pomarańcz mieniący się zielenią bazylii...
Ps. powód ostatni? Cena. Jest niedrogi, a naprawdę przepyszny. Polecamy.
Jeśli brak Ci kruchego akcentu, który chrupnie w ustach - sięgnij po grzaneczki. Możesz je z łatwością wyczarować we własnej kuchni i to na wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości).
Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone w piekarniku (nagrzany do 200 stopni - pieczone około 10 minut).
Wiemy już co smacznego mieści się w miseczce, a teraz w pigułce składniki od zdrowia:
- jajka : źródło białka, witamin (A, D, B), siarki, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, lecytyny, cynku.
- cebula : właściwości lecznicze. Usprawnia trawienie i metabolizm. Działa moczopędnie i przeciwcukrzycowo. Zawiera: siarkę, żelazo, potas, magnes, mangan, fluor, wapń, fosfor, witaminy (A, B, C, E).
- oliwki : niskokaloryczne, a bogate w: witaminy (A, B, C, E), fosfor, potas, żelazo, miedź, błonnik i "dobry tłuszcz". Do tego wspomagają trawienie, poprawiają odporność, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego i działanie przeciwdepresyjne.
- śledzie : pełnowartościowe białko, dobrze przyswajalne. Dobroczynne dla zdrowia kwasy nienasycone. Idealne dla osób z chorobami układu krążenia i z niedokrwistością. Nie są kaloryczne a zawarty w nim kwas omega-3 przyspiesza metabolizm.
- pomidory : działanie antynowotworowe, moczopędne, poprawiające odporność, wspomagające trawienie, poprawiają pracę układu nerwowego. Mają w sobie przeciwutleniacze, witaminy, brom, potas, błonnik.
- bazylia - kojący wpływ na układ pokarmowy (zwalczają wzdęcia, kolkę, zapobiegają wymiotom i nudnością i są przydatne w walce z brakiem apetytu), lek dla układu nerwowego (przeciwdepresyjna, pomagająca walczyć z bezsennością),
Szczerze mówiąc zarówno jako sałatka jak i pasta na świeżym pieczywie lub na grzankach, czy jako "farsz" wypełniający pomidory - smakuje genialnie. Trudno nam polecić najlepszą wersję, bo każda odmiana ma w naszym domu swoich "fanów". Choć... jak tak teraz myślimy, to trudno nam się zdecydować, ponieważ ona zawsze tak szybko znika...
Tym smacznym, szybkim biletem do Włoch (ze śledziem w ręku) pozdrawiamy Cię i mamy nadzieję, że zostaniesz naszym stałym gościem. Obiecujemy Cię zaskakiwać i oczarowywać smakiem :)
Aby być na bieżąco: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/11/kremowa-saatkapasta-sledz-we-woszech.html