Wykonanie
Kto powiedział, że wykwintne smaki rodzą się w bólach, w długotrwałych i pracochłonnych okolicznościach owianych nutką kulinarnego dramatyzmu? Kto powiedział, że jeśli chcemy uraczyć gości czymś, po czym powiedzą 'ty to sama zrobiłaś?' musimy sterczeć przy garach? I wreszcie kto powiedział, że zasmakować włoskich smaków możemy jedynie w
słonecznej Italii? Nie wiemy kto tak powiedział, przypuszczamy, że takich "mądrych" było wielu, ale dziś... Dziś my mówimy Wam, że to wszystko nie prawda! Otóż, wykwintne smaki z nutką włoskich klimatów możecie zaserwować swoim gościom (nawet tym niezapowiedzianym, choć tu jest warunek, że macie przygotowaną lodówkę) bez trudu. Cały proces przygotowania nie jest ani skomplikowany, ani pracochłonny, ani czasochłonny - skończysz w
sumie... zanim na dobre się rozkręcisz. A efekt? Rewelacyjny!O czym mowa? O niej! Przed Państwem
Sałatka i/lub (jak kto woli) pasta (do kanapek, do faszerowania) ze
śledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia!
SKŁADNIKI NA
SAŁATKĘ / PASTĘ:-
śledzie w
oleju, 5-6 filetów/płatów-
Serek Kremowy ARLA APETINA - "
Pomidory i
Bazylia"-
oliwki zielone (ilość dowolna)-
oliwki czarne (ilość dowolna)-
jajka 4 (lub 8 przepiórczych),-
majonez domowy, łyżka - dwie,-
bazylia,-
pieprz czarny,- domowa mieszanka
suszonych warzyw,-
cebula czerwona, 4,-
cebula biała, 4,-
pomidory podłużne (miąższ z
pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki),-
oliwa z oliwek, odrobina,/Do sałatki wrzucamy sam miąższ z
pomidorów, które służą za łódeczki do wypełnienia.Zostawiamy kilka
oliwek do położenia na wierzchu.Sałatka/pasta idealnie pasuje do grzanek, które możesz zrobić w domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/
WYKONANIE SAŁATKI/PASTY:1. Gotujemy
jajka na twardo,2. Kroimy
cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z
pieprzem,
bazylią, domową mieszanką
suszonych warzyw i
oliwą.3. Do
cebuli dodajemy cały
serek kremowy Arla Apetina "
Pomidory i
Bazylia" oraz łyżkę
majonezu.4.
Jajka kroimy na małą kosteczkę,
śledzie w nieco większą, a
oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski z
cebulą i
serkiem.5. Umyte
pomidory przekrajamy na pół (wzdłuż) i delikatnie, łyżeczką wydrążamy miąższ./Sałatkę w takim stanie najlepiej odstawić na trochę, aby smaki się przeżarły. My przygotowujemy ją dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Dopiero tuż przed podaniem wkrajamy miąższ pomidorowy/6. "
Pomidorkowe wnętrze" kroimy i dorzucamy do sałatki.
Sałatka wspaniale smakuje w
pomidorkowych łódeczkach, które nieco łagodzą jej charakterystyczny smak. Dodają delikatności i czegoś na wzór orzeźwienia. Taką łódeczkę z łatwością można wziąć do ręki i delektować się "bezpieczywową kanapeczką", która nie dość, że wspaniale wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie.
Dlaczego Kremowy
Serek Arla Apetina "
Pomidory i
Bazylia"?Charakterystyczna
smakowo sałatka/pasta potrzebuje kremowej oprawy, która podkreśli, a nie stłamsi smak. Konsystencja tego
serka nadaje się idealnie - nie jest ani zbyt rzadki, ani zbyt gęsty, więc pożądany efekt końcowy mamy dzięki niemu zagwarantowany i nie musimy się martwić, że coś nie wyjdzie, Oprócz konsystencji, ważny (w zasadzie najważniejszy) jest smak, a więc
serek może zagrać pierwsze skrzypce.
Bazylia i
pomidory wpasowują się w klimat. Podkreślają to, że w naszej miseczce znajdują się włoskie korzenie. Delikatność
pomidorów,
ziołowy posmak
bazylii... razem tworzą przepyszną kompozycję. Oczywiście i efekt wizualny nasze dzieło zawdzięcza tej sałatkowej (i nie tylko) bazie - delikatny odcień, leciutko wpadający w
pomarańcz mieniący się
zielenią bazylii...Ps. powód ostatni? Cena. Jest niedrogi, a naprawdę przepyszny. Polecamy.
Jeśli brak Ci kruchego akcentu, który chrupnie w ustach - sięgnij po grzaneczki. Możesz je z łatwością wyczarować we własnej kuchni i to na wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego
pieczywa, posypane
ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem
masłem wymieszanym z
czosnkiem i
ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości).Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych
bułek owsianych, posypanych
ziołami (
bazylią,
papryką,
pietruszką), pieczone w piekarniku (nagrzany do 200 stopni - pieczone około 10 minut).
Wiemy już co smacznego
mieści się w miseczce, a teraz w pigułce składniki od zdrowia:-
jajka : źródło
białka, witamin (A, D, B), siarki, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, lecytyny, cynku.-
cebula : właściwości lecznicze. Usprawnia trawienie i metabolizm. Działa moczopędnie i przeciwcukrzycowo. Zawiera: siarkę, żelazo, potas, magnes, mangan,
fluor, wapń, fosfor, witaminy (A, B, C, E).-
oliwki : niskokaloryczne, a bogate w: witaminy (A, B, C, E), fosfor, potas, żelazo, miedź, błonnik i "dobry tłuszcz". Do tego wspomagają trawienie, poprawiają odporność, mają korzystny wpływ na
florę bakteryjną przewodu pokarmowego i działanie przeciwdepresyjne.-
śledzie : pełnowartościowe
białko, dobrze przyswajalne. Dobroczynne dla zdrowia kwasy nienasycone. Idealne dla osób z chorobami układu krążenia i z niedokrwistością. Nie są kaloryczne a zawarty w nim kwas omega-3 przyspiesza metabolizm.-
pomidory : działanie antynowotworowe, moczopędne, poprawiające odporność, wspomagające trawienie, poprawiają pracę układu nerwowego. Mają w sobie przeciwutleniacze, witaminy,
brom, potas, błonnik.-
bazylia - kojący wpływ na układ pokarmowy (zwalczają wzdęcia, kolkę, zapobiegają wymiotom i nudnością i są przydatne w walce z
brakiem apetytu), lek dla układu nerwowego (przeciwdepresyjna, pomagająca walczyć z bezsennością),
Szczerze mówiąc zarówno jako
sałatka jak i pasta na świeżym
pieczywie lub na grzankach, czy jako "farsz" wypełniający
pomidory - smakuje genialnie. Trudno nam polecić najlepszą wersję, bo każda odmiana ma w naszym domu swoich "fanów". Choć... jak tak teraz myślimy, to trudno nam się zdecydować, ponieważ ona zawsze tak szybko znika...
Tym smacznym, szybkim biletem do Włoch (ze
śledziem w ręku) pozdrawiamy Cię i mamy nadzieję, że zostaniesz naszym stałym gościem. Obiecujemy Cię zaskakiwać i oczarowywać smakiem :)Aby być na bieżąco: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "