Prosta i szybka sałatka dla miłośników octu balsamicznego – znam takich co nie potrafią się bez niego obejść. Przepis pochodzi z książki „Z babcinego notatnika – Sałatki” Elżbiety Adamskiej.Składniki :1 sałata (rodzaj dowolny, możesz zrobić miks z różnych)1 długi zielony ogórek1 okazały pomidor lub trzy małegarść czarnych oliwekpół opakowania sera feta (użyłam sera Favita i dodałam go trochę więcej)1 papryka (np.żółta bo uatrakcyjni kolorystycznie naszą kompozycje)natka pietruszki (w przepisie 1 czubata łyżka, ale możesz użyć nawet pół pęczka – bogata w witaminę C)1 cebula1 łyżeczka miodu1 łyżka octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z pestek winogron)pieprz, sól do smakuPrzygotowywanie tej sałatki to jak tworzenie obrazuWarzywa należy dokładnie umyć, osuszyć. Ułożyć na półmisku mniej lub bardziej rozdrobnione liście sałaty, na nie ułożyć pokrojonego w plastry ogórka i pomidora. Dodać pokrojoną paprykę, cebulę na cienkie talarki (piórka) i ser feta. Posypać oliwkami całymi lub w plasterkach i poszatkowaną natką pietruszki.Dresing: należy wymieszać jedną łyżkę wody z jedną łyżeczką miodu. Dodać jedną łyżkę octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać sałatkę dopiero przed podaniem na stół, a dodatkowo można jej smak jeszcze urozmaicić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.