ßßß Cookit - przepis na Sałatka szopska

Sałatka szopska

nazwa

Wykonanie

Prosta i szybka sałatka dla miłośników octu balsamicznego – znam takich co nie potrafią się bez niego obejść. Przepis pochodzi z książki „Z babcinego notatnika – Sałatki” Elżbiety Adamskiej.
Składniki :
1 sałata (rodzaj dowolny, możesz zrobić miks z różnych)
1 długi zielony ogórek
1 okazały pomidor lub trzy małe
garść czarnych oliwek
pół opakowania sera feta (użyłam sera Favita i dodałam go trochę więcej)
1 papryka (np.żółta bo uatrakcyjni kolorystycznie naszą kompozycje)
natka pietruszki (w przepisie 1 czubata łyżka, ale możesz użyć nawet pół pęczka – bogata w witaminę C)
1 cebula
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z pestek winogron)
pieprz, sól do smaku
Przygotowywanie tej sałatki to jak tworzenie obrazu
Warzywa należy dokładnie umyć, osuszyć. Ułożyć na półmisku mniej lub bardziej rozdrobnione liście sałaty, na nie ułożyć pokrojonego w plastry ogórka i pomidora. Dodać pokrojoną paprykę, cebulę na cienkie talarki (piórka) i ser feta. Posypać oliwkami całymi lub w plasterkach i poszatkowaną natką pietruszki.
Dresing: należy wymieszać jedną łyżkę wody z jedną łyżeczką miodu. Dodać jedną łyżkę octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polać sałatkę dopiero przed podaniem na stół, a dodatkowo można jej smak jeszcze urozmaicić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/10/salatka-szopska