ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa po kujawsku

Biała kiełbasa po kujawsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
biała kiełbasa 900 gramów
liść laurowy 1 sztuk
majeranek 0,5 łyżek deserowych
ziele angielskie 6 sztuk
ziarno pieprzu 6 sztuk
sól według uznania
cebula 1 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
chrzan tarty 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
wywar z kiełbasy 1 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 0,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
cukier 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Wykonanie:
Zagotować osoloną wodę z przyprawami, gotować kilka minut pod przykryciem, odkryć, włożyć kiełbasę, gotować ok. 10 minut, zostawić na kilka minut w gorącym wywarze. Wywar (szklankę) przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić masło i zeszklić na nim drobniutko pokrojoną cebulę, oprószyć mąką, wlać przecedzony wywar, mieszając gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje, wówczas doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, Dodać chrzan, śmietanę i żółtko, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć porcje kiełbasy. Podawać z ziemniakami z wody i kiszonym ogórkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
pycha, kielbasa biala+chrzan:)
Autor: Kasia i Tomek
Data: 2009-04-17
aż nabrałam ochoty na białą kielbaskę :) Przepis wygląda pysznie!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5932/Biala-kielbasa-po-kujawsku