Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
biała kiełbasa 900 gramów
liść laurowy 1 sztuk
majeranek 0,5 łyżek deserowych
ziele angielskie 6 sztukziarno
pieprzu 6 sztuk
sól według uznania
cebula 1 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
chrzan tarty 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
wywar z kiełbasy 1 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 0,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
cukier 1 szczypta
pieprz 1 szczyptaWykonanie:Zagotować osoloną
wodę z przyprawami, gotować kilka minut pod przykryciem, odkryć, włożyć
kiełbasę, gotować ok. 10 minut, zostawić na kilka minut w gorącym wywarze.
Wywar (szklankę) przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić
masło i zeszklić na nim drobniutko pokrojoną
cebulę, oprószyć
mąką, wlać przecedzony
wywar, mieszając gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje, wówczas doprawić do smaku
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem i
cukrem, Dodać
chrzan,
śmietanę i
żółtko, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć porcje
kiełbasy. Podawać z
ziemniakami z
wody i
kiszonym ogórkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29pycha,
kielbasa biala+chrzan:)Autor:
Kasia i TomekData: 2009-04-17aż nabrałam ochoty na białą kielbaskę :) Przepis wygląda pysznie!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: