ßßß Cookit - przepis na Biala kielbasa w sosie chrzanowym

Biala kielbasa w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Na zakończenie wędrówki po Polsce, zapraszam na nasze rodzinne Kujawy. Na początek szybki obiad, a później, jak czas pozwoli, to także pyszny deser. :) Polecam!
źródło przepisu: ' Kuchnia polska, Potrawy regionalne ', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki
800 - 900 g białej kiełbasy
listek laurowy
po 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól
1/2 łyżeczki majeranku
sos
spora cebula
3 łyżki masła
3 łyżki tartego chrzanu
łyżka soku z cytryny
szczypta pieprzu i cukru
szklanka wywaru z kiełbasy
łyżka mąki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Osoloną wodę z przyprawami doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut pod przykryciem. Odkryć, włożyć kiełbasę i gotować około 10 minut, po czym zastawić na kilka minut w gorącym wywarze.
Szklankę wywaru przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, oprószyć mąką. Wlać przecedzony wywar i mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu, cukrem i ew. solą. Dodać starty chrzan i śmietanę, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną na porcje kiełbasę.
Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Smacznego!
***
Przpis dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl .
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/11/Biala-kielbasa-w-sosie-chrzanowym.html