Wykonanie
Na zakończenie wędrówki po Polsce, zapraszam na nasze rodzinne Kujawy. Na początek szybki obiad, a później, jak czas pozwoli, to także pyszny deser. :) Polecam!
źródło przepisu: ' Kuchnia polska, Potrawy regionalne ',
Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki800 - 900 g
białej kiełbasylistek laurowypo 5-6 ziaren
ziela angielskiego i
pieprzusól1/2 łyżeczki
majerankusosspora
cebula3 łyżki
masła3 łyżki tartego
chrzanułyżka
soku z cytrynyszczypta
pieprzu i
cukruszklanka
wywaru z kiełbasyłyżka
mąki1/2 szklanki kwaśnej
śmietanyOsoloną
wodę z
przyprawami doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut pod przykryciem. Odkryć, włożyć
kiełbasę i gotować około 10 minut, po czym zastawić na kilka minut w gorącym wywarze.Szklankę
wywaru przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić
masło, zeszklić drobno pokrojoną
cebulę, oprószyć
mąką. Wlać przecedzony
wywar i mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku
sokiem z cytryny, szczyptą
pieprzu,
cukrem i ew.
solą. Dodać starty
chrzan i
śmietanę, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną na porcje
kiełbasę.Podawać z
ziemniakami i
kiszonym ogórkiem.Smacznego!
***Przpis dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl .