Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2013 r. Lato to najlepszy czas, aby rozkoszować się bogactwem
owoców i warzyw. Najlepiej tych uprawianych we własnych ogródkach zwłaszcza, że stanowią one podstawę zbilansowanej diety. Jako, że możemy wybierać z całej palety zielonego daru natury, warto skierować spojrzenie na takie warzywa, które znamy ale nie sięgamy po nie tak często jak moglibyśmy. Do
grona lekko niedocenianych warzyw należy
cukinia, właśnie tym warzywem zostałam obdarowana przez mojego tatę, okaz ważył 1768g.

Spośród wielu możliwości jej przyrządzenia wybór padł na leczo, które chyba w pierwszej kolejności kojarzy się nam z tym "dużym
ogórkiem". Leczo - lecso to potrawa węgierska, rodzaj ragout warzywnego z
pomidorów i świeżej
papryki duszonych na
smalcu z dodatkiem wędzonej
słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor
cebulą, doprawianych
papryką w proszku. Tak przyrządzone leczo podaje się jako dodatek do potraw
mięsnych lub jako samodzielną potrawę. W tym drugim przypadku dodaje się często do niego w trakcie duszenia
kiełbasę w całości lub w plasterkach. Można też tuż przed końcem duszenia wmieszać do lecza
jajka po jednym na osobę. W Polsce leczo przyrządza się często na
oleju z dodatkiem
cukinii lub
bakłażana, przez co zbliża się raczej do prowonsalskiego ratatouille. Moje leczo trochę odbiega od tradycyjnej węgierskiej potrawy ponieważ nie zawiera
papryki, której nie cierpię, duszenie warzyw odbywa się na
oliwie extra vergine, pikanterii dodaje tu
papryczka chili i zawiera
mięso mielone. Myślę, że pomimo tych różnic i tak zachwycicie się tym
słonecznym daniem. Leczo podałam z dobrym
pieczywem na późne śniadanie.

Tak przygotowane leczo bez
cebuli i
mięsa można spasteryzować w słoikach i cieszyć się zimą cudownym smakiem i zapachem warzyw :-)Naprawdę polecam, nie zmarnujcie tej letniej okazji.
Słoneczne leczo z
cukinii Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 22 sierpnia . Letnie
słoneczne leczo z
cukinii!!! Ta potrawa kusi aromatem, cieszy oczy paletą barw i pieści smakiem podniebienie:-) Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 40 min Liczba porcji: 4Składniki:
mięso mielone (np. z
łopatki wieprzowej, udźca
indyka,
antrykotu wołowego : 500 g
oliwa extra vergine : 2 łyżki
cebula : 1
cukinia (może być jedna zielona, jedna żółta lub tylko w jednym kolorze): ok. 1 kg
papryczka chili : 1
słodka papryka w proszku : 1 łyżeczkaostra
chili w proszku : szczypta
pomidory : 1/2 kgpassata pomidorowa : 250 ml
świeży estragon : 2 łyżki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:W głębokiej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce
oliwy dokładnie obsmażam z każdej strony
mielone mięso, w międzyczasie doprawiam je
solą i
pieprzem.Dodaję pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodatkową łyżkę
oliwy.
Cebulę zeszklić od czasu do czasu mieszając.Jeśli nie wyobrażacie sobie lecza bez
papryki to w tym momencie należy ją dodać (można w różnych kolorach), pokrojoną w kostkę, a po chwili pokrojone kosteczki
cukinii.Dodaję przepołowioną
papryczkę chili, doprawiam
solą,
pieprzem i smażę od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut.W międzyczasie dodaję
paprykę w proszku.
Pomidory parzę wrzątkiem, ściągam skórkę, kroję na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usuwam nasiona i sok, miąższ kroję w kostkę, dodaję do naczynia z warzywami i gotuję przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.Dodaję passatę
pomidorową i gotuję przez 5 minut.Na koniec mieszam z posiekanym
estragonem :-)


Bon Appetit !!!