Wykonanie
Share the post "Leczo z
cukinii z
mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat"Dziś po raz kolejny leczo, tym razem z dużą ilością
cukinii i z dodatkiem
mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam!Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smakuScroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:500 g
mięsa mielonego2 łyżki
oliwy extra vergine lub innego
oleju roślinnego1
cebula, pokrojona w kostkę3
papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę1 kg
cukinii, pokrojonych w kostkę1
papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 kg
pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę250 ml passaty pomidorowej
świeży estragon (opcjonalnie), świeża
bazyliasól i
pieprzPrzygotowanie:W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej, wrzuć
mięso, dopraw
solą i
pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Dodaj
cebulę wraz z dodatkową łyżką
oliwy, po czym smaż do zeszklenia, mieszając czasu do czasu.Dodaj
paprykę,
cukinie,
papryczkę chili, po czym dopraw
solą i
pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw
papryką w proszku, dodaj pokrojone
pomidory i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Można dodać na koniec szczyptę
cukru, moim zdaniem znacznie podbija on smak:)Następnie dodaj passatę
pomidorową i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec wymieszaj z posiekanym
estragonem i
bazylią i podawaj z chrupiącym
pieczywem.Smacznego!

English versionCourgette stew with ground meat(4 servings)Ingredients:500 g ground meat (chicken, beef,
pork etc.)2 tablespoons extra virgin
olive oil or other vegetable oil1 onion, diced3 peppers, without seeds, diced1 kg zucchini, diced1
chili pepper, seeded and cut into
thin slices1 teaspoon
paprika1/2 kg tomatoes, peeled and diced250 ml tomato passatafresh tarragon (optional), fresh basilsalt and pepperPreparation:In a deep skillet, heat oil over medium heat add the meat, season with salt and pepper and fry until golden brown. Add the onion along with additional tablespoon of oil and cook until translucent, stirring from
time to
time.Add the peppers, courgettes and
chilli, season with salt and pepper and cook, stirring from
time to
time, for about 10 minutes. Season with
paprika, add the chopped tomatoes and cook for 5 minutes, stirring occasionally.Add the tomato passata and cook for another 5 minutes. Mix with chopped tarragon and basil and
serve.Enjoy!

Share the post "Leczo z
cukinii z
mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat"



