ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Share the post "Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat"
Dziś po raz kolejny leczo, tym razem z dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam!
Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smaku
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę
1 papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
250 ml passaty pomidorowej
świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia
sól i pieprz
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Dodaj cebulę wraz z dodatkową łyżką oliwy, po czym smaż do zeszklenia, mieszając czasu do czasu.
Dodaj paprykę, cukinie, papryczkę chili, po czym dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw papryką w proszku, dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Można dodać na koniec szczyptę cukru, moim zdaniem znacznie podbija on smak:)
Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec wymieszaj z posiekanym estragonem i bazylią i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Courgette stew with ground meat
(4 servings)
Ingredients:
500 g ground meat (chicken, beef, pork etc.)
2 tablespoons extra virgin olive oil or other vegetable oil
1 onion, diced
3 peppers, without seeds, diced
1 kg zucchini, diced
1 chili pepper, seeded and cut into thin slices
1 teaspoon paprika
1/2 kg tomatoes, peeled and diced
250 ml tomato passata
fresh tarragon (optional), fresh basil
salt and pepper
Preparation:
In a deep skillet, heat oil over medium heat add the meat, season with salt and pepper and fry until golden brown. Add the onion along with additional tablespoon of oil and cook until translucent, stirring from time to time.
Add the peppers, courgettes and chilli, season with salt and pepper and cook, stirring from time to time, for about 10 minutes. Season with paprika, add the chopped tomatoes and cook for 5 minutes, stirring occasionally.
Add the tomato passata and cook for another 5 minutes. Mix with chopped tarragon and basil and serve.
Enjoy!
Share the post "Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat"
Źródło:http://karmelowy.pl/leczo-z-cukinii-z-miesem-mielonym-courgette-stew-with-ground-meat