Dostałem ostatnio kilka ładnych cukinii i nabrałem ochoty na coś dobrego. Zapiekana cukinia jest idealnym sposobem na lekki ale sycący obiad.Do przygotowania dania potrzebujesz:- 3 cukinii długości około 30cm lub 4 mniejszych- 500g mielonego mięsa- 1 papryki- 1 cebuli- soli, pieprzu i słodkiej papryki- 2 łyżek koncentratu pomidorowego- oleju do smażenia- sera do posypania cukiniZacznij od usmażenia mielonego mięsa, które wcześniej należy przyprawić solą i pieprzem, dodaj pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, dodaj słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Cukinie przetnij wzdłuż na pół i wydrąż miąższ łyżką. Połowę miąższu pokrój w kostkę i dodaj do farszu,reszta nie będzie Ci potrzebna.Farsz smaż jeszcze przez chwilę,następnie napełnij nim wydrążonecukinie. Zetrzyj ser i posyp nimwarzywa.Piecz około 35 minut wpiekarniku rozgrzanym do 180stopni C pod przykryciem z foliialuminiowej by warzywo zmiękło,następnie zdejmij folię i pozwólwierzchowi cukinii sie zarumienić,powinno to trwaćokoło 5 minut.Smacznego!!!