Wykonanie
Działeczka obrodziła nam w
cukinie do tego stopnia, że domownicy przestali pytać co jest na obiad, tylko pytali jak dzisiaj przyrządzę
cukinię :) Bardzo lubię to warzywo, a w tym roku mogłam kosztować jej do woli i tak po kremie z
cukinii, przeróżnych wariantach placków z
cukinii, dodawaniu jej do potraw typu risotto zrobiłam też
cukinię faszerowaną.
Składniki dla 4 osób:2 średniej wielkości
cukinie1/2 kg
mięsa mielonego1 duża
cebula2
papryki3 ząbki
czosnku3 łyżki
olejuzioła prowansalskie,
chilli,
sól,
pieprz3 łyżki
koncentratu pomidorowegoser tarty
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne.
Cebulę i
paprykę pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlać
olej, podsmażyć na nim
cebulę, dodać
mięso, doprawić, dodać
paprykę i
czosnek i dusić na wolnym ogniu, doprawić
ziołami i koncentratem. Wydrążone
cukinie wyłożyć
mięsem, posypać
startym serem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15-20 minut.