ßßß Cookit - przepis na Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

nazwa

Wykonanie

Działeczka obrodziła nam w cukinie do tego stopnia, że domownicy przestali pytać co jest na obiad, tylko pytali jak dzisiaj przyrządzę cukinię :) Bardzo lubię to warzywo, a w tym roku mogłam kosztować jej do woli i tak po kremie z cukinii, przeróżnych wariantach placków z cukinii, dodawaniu jej do potraw typu risotto zrobiłam też cukinię faszerowaną.
Składniki dla 4 osób:
2 średniej wielkości cukinie
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 papryki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
zioła prowansalskie, chilli, sól, pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ser tarty
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso, doprawić, dodać paprykę i czosnek i dusić na wolnym ogniu, doprawić ziołami i koncentratem. Wydrążone cukinie wyłożyć mięsem, posypać startym serem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15-20 minut.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/10/faszerowana-cukinia.html