ßßß Cookit - przepis na Sałatka z dzikiem, granatem i sosem czosnkowym

Sałatka z dzikiem, granatem i sosem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
mięs o na gulasz z dzika
sałata masłowa i Lollo bianco i lollo rosso
roszponka
ruk ola
owoce granatu
ziemniaki
szparagi
pomidorki koktajlowe
Marynata do dzika :
0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 1 szt. goździk 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych) 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka majeranku 2 szt. liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu) 1/4 litra wody Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.
Przepis na marynatę do dzika pochodzi ze strony kolo32.pl.
Sos czosnkowy:
mały jogurt grecki naturalny
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy i wkładamy do marynaty na kilka godzin.
2. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, podlewając marynatą co jakiś czas.
3. Ziemniaki i szparagi dusimy na maśle.
4. Sałaty, rukolę, roszponkę, pomidorki i owoce granatu mieszamy, doprawiamy oliwą, solą i ziołami.
5. Usmażone mięso kroimy i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego! :)
Źródło:http://gotuj-z-marta.blogspot.com/2013/06/saatka-z-dzikiem-granatem-i-sosem.html