Wykonanie
Ziemniaki o tej
porze roku są najsmaczniejsze. Pod skórką maja najwięcej witamin i intensywny smak więc szorujemy
ziemniaki szczotką i do pieca .Składniki:4 duże
ziemniaki do pieczeniazielony
ogórekduże opakowanie
jogurtu typu greckiego2 ząbki
czosnkugarść świeżej
miętysól i
pieprz do smakuWykonanie:
Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka
razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę.
Ogórka kroimy wzdłuż, usuwamy łyżeczką nasiona. Bardzo drobno kroimy, dodajemy dużą szczyptę
soli i odstawiamy w miseczce na pół godziny. Odlewamy pozostał sok i dobrze odsączamy pokrojone
ogórki. Mieszamy go z
jogurtem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i dobrze posiekaną
miętą. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Podajemy gorące
ziemniaki z
masłem i tzatzikami.