ßßß
Ziemniaki o tej porze roku są najsmaczniejsze. Pod skórką maja najwięcej witamin i intensywny smak więc szorujemy ziemniaki szczotką i do pieca .Składniki:4 duże ziemniaki do pieczeniazielony ogórekduże opakowanie jogurtu typu greckiego2 ząbki czosnkugarść świeżej miętysól i pieprz do smakuWykonanie:Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę. Ogórka kroimy wzdłuż, usuwamy łyżeczką nasiona. Bardzo drobno kroimy, dodajemy dużą szczyptę soli i odstawiamy w miseczce na pół godziny. Odlewamy pozostał sok i dobrze odsączamy pokrojone ogórki. Mieszamy go z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dobrze posiekaną miętą. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Podajemy gorące ziemniaki z masłem i tzatzikami.