Wykonanie
Gotowany
kurczak,
brokuły i
sos czosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków
smakowych. Taką
sałatkę można dodatkowo wzbogacić np.
jajkiem,
kukurydzą,
selerem naciowym czy podprażonymi
ziarnami słonecznika.Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność.Ja dorzuciłam kilka pokrojonych
pomidorków koktajlowych,
ser feta i plasterki ugotowanego
ziemniaka.
Składniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań)
pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane
mięso z rosołu, bez skóry)
pomidorki koktajlowe
ser fetaziemniakmajonezjogurt greckiczosnekświeżo zmielony
pieprzbulion warzywny do ugotowania piersiWykonanie:
Pierś gotujemy w
bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę.
Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem
soli i szczypty
cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą, aby zachowały swój ładny zielony kolor.
Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy na plastry.
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy na kawałki.
Jogurt mieszamy z odrobiną
majonezu. Dodajemy roztarty
czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z
sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki.
Pieprzymy świeżo zmielonym
pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h.Do sałatki nie używam
soli, ponieważ zawiera słoną
fetę.