Wykonanie

500 g
mąki pszennej100 g
otrębów pszennych140 ml
wody100 ml
mleka25 g
drożdży3 płaski łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwyDo ciepłego
mleka dodajemy
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut.Mieszamy pozostałe składniki i wyrośnięte
drożdże. Zagniatamy ciasto i przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz..Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy dość gruby wałek, który kroimy na równe (ok. 3 cm) części. Z każdej części formujemy bułeczki (według własnego uznania formujemy w kształcie kulki, bądź krótkie wałeczki zawiązujemy na węzeł) układamy na papierze do pieczenia w odstępach minimum 2 centymetrów i pozostawiamy do wyrośnięcia przykrywając delikatnie ściereczką na ok. 30 minut.Po 30 minutach bułeczki smarować
mlekiem lub rozkłóconym
jajkiem.Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.Do ciasta można dodać
siemię lniane,
pestki słonecznika lub
pestki dyni.